Fotografie zvlněných zelených kopců a modrého nebe v kalifornské Sonomě se...

Fotografie zvlněných zelených kopců a modrého nebe v kalifornské Sonomě se proslavila jako tapeta Windows XP | foto: Charles O'Rear

Microsoft udělal z fotky údolí v Kalifornii nejrozšířenější snímek dějin

  • 102
Scenérii zeleného kopce s modrou oblohou a bílými mraky nezná jen málokterý uživatel počítače. Až kýčovitě dokonalé pozadí operačního systému Windows XP si ale nevyfantazírovali počítačoví grafici. Snímek před čtrnácti lety zvěčnil fotograf Charles O'Rear v kalifornském údolí Sonoma a pohádkově na něm zbohatl.

SLAVNÉ FOTOGRAFIE

Seriál iDNES.cz nabízí příběhy slavných zpravodajských fotografií, které se staly ikonami, ať už vznikly na válečných bojištích, při různých tragédiích, ve vesmíru nebo "jen" zachycují lidské osudy.

Od roku 2002 to byla první fotografie, kterou viděla většina lidí po celém světě, po zapnutí svého počítače. Bliss (v české verzi "Nebe" - pozn. red.), jak Windows fotku pojmenoval, mátl dokonalostí barev, a dokonce i samotní inženýři Microsoftu tápali, zda ve snímku nezakouzlil šikovný grafik.

Jenže ten lednový den v roce 1996 žádné čáry nebyly potřeba. Profesionální fotograf Charles O'Rear mířil po silnici 12/121 ze svého domu v kalifornské Santa Heleně za manželkou do okrsku Marin. Po měsíci dešťů poprvé vykouklo slunce a nechalo krajinu rozehrát barevný koncert.

Oko zkušeného fotografa okamžitě rozpoznalo neopakovatelnost okamžiku. V zimě se v této oblasti počasí rychle mění a obloha by se mohla za pár minut znovu zatáhnout. Na silnici 121 se dalo zastavit jen s obtížemi. O'Rear přesto nezaváhal a přibrzdil u krajnice.

Vše musel zvládnout rychle, a tak v autě nechal stativ a popadl jen fotoaparát. Ten pak provlékl drátěným plotem a zmáčkl spoušť. Snímek vyfotil pro společnost HighTurn, která spolupracovala se soukromou fotografickou agenturou Corbis Billa Gatese.

Fotograf nesmí prozradit sumu za snímek

O pár let později se stala fotografie nejen přednastaveným pozadím operačního systému, ale také inspirací pro kampaň Yes you can pro Windows XP, která Microsoft přišla na 200 milionů dolarů. Utajená zůstala suma, kterou O'Rear za snímek zkasíroval. Zákaz zveřejnit přesné číslo je podmínkou smlouvy.

Údolí Sonoma na snímku z listopadu 2006.

Údolí Sonoma na snímku z listopadu 2006.

PSYCHOLOGIE SNÍMKU

Pozadí pro Windows XP zřejmě procházelo v Microsoftu pečlivým výběrem a značnou roli hrála i psychologie barev a tvarů na snímku. Modrá byla oblíbenou barvou značky už v roce 1995, protože značí příležitost a potenciál. Horizont zase působí tak, že si každý může představit, že je součástí krajiny. Zelená také zapadá do škály firemních barev.

O'Rear jen prozradil, že je to nejvyšší částka, jakou kdy žijící fotograf za svůj záběr dostal. "Fotografové se rádi stávají slavnými za fotky, které vytvořili. Já jsem ho nevytvořil. Prostě jsem byl na správném místě a zdokumentoval ho," říká fotograf, který čtvrt století pracoval pro National Geographic.

Jenže časy se mění. Počítačový gigant vyrukoval s Windows 7 a ani kalifornský kopec, který se v roce 2002 objevil na stamilionech počítačů po celém světě, už není porostlý trávou. Zdejší region vždy patřil mezi vyhlášené oblasti pro pěstování vína.

Vinice tu byly i předtím, než kolem projížděl O'Rear ve svém voze. Jenže v devadesátých letech napadla zdejší révu zákeřná nemoc a z vinic se na pár let staly louky. Dnes je jasné, že tu stejný záběr jako O'Rear už nikdy nikdo neudělá.

Vršek opět pokryly vinice, které se táhnou, kam jen oko dohlédne. Na místo se v roce 2006 vydali umělci Goldin a Senneby a stejný záběr vyfotili deset let po O'Rearovi. Své dílo, které pojmenovali After Microsoft poprvé vystavovali v roce 2007.

KDO JE CHARLES O'REAR

Fotograf Charles O'Rear

Charles O’Rear fotografoval 25 let pro časopis National Geographic. Za tu dobu vytvořil více než dvě desítky hlavních materiálů čísla a fotil vše od počítačových čipů po ultralighty v Indonésii. V roce 1978 ho National Geographic poslal fotografovat výrobu vína do údolí Napa. Oblast mu natolik učarovala, že se sem přestěhoval. V roce 1995 putoval po vinobraních celého světa. Má za sebou osm publikací o víně. Známý se stal především kvůli pozadí pro Windows XP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Slavné fotografie

Video