Tisíce oslavujících studentů donutily Miami Beach vyhlásit stav nouze

  • 112
Úřady v americkém přímořském městě Miami Beach kvůli davům oslavujících studentů na jarních prázdninách vyhlásily stav nouze a zavedly zákaz nočního vycházení. Nařízení okamžitě vstoupilo v platnost, píše stanice CNN. Lidé v předchozích dnech poničili restaurace, rvali se v ulicích a tisíce se jich shromažďovaly bez roušek či dodržování rozestupů.

Miami Beach na východním pobřeží Floridy je pro své tropické klima a písčité pláže oblíbenou destinací studentů během jarních prázdnin, v rámci kterých vysokoškoláci z celé země míří na jih USA či do Mexika na dovolené plné alkoholu a tance. Podle starosty města Dana Gelbera jich však v posledních dnech přijelo více, než může Miami Beach zvládnout.

„Přijíždí jich opravdu příliš mnoho, nehodlají dodržovat pravidla a výsledkem je chaos a nepořádek na takové úrovni, že to nemůžeme přežít bez újmy,“ citovala Gelbera stanice CNN. Noci ve městě podle něj připomínají spíš „rockový koncert“ s ulicemi plnými davů. V pátek večer někdo střílel do vzduchu a propukly nepokoje, dodal starosta.

Jarní prázdniny si studenti užívají na věčírcích v barech i mimo ně. (21. března 2021)

Zákaz nočního vycházení platí pro město rozkládající se na ostrovech nedaleko Miami od osmi večer do šesti ráno. Platit bude po následujících 72 hodin, uvedl Gelber. Od devíti večer budou pro jinou než místní dopravu uzavřeny cesty spojující Miami Beach s pevninou. V turisticky nejaktivnějších oblastech budou uzavřeny i podniky.

Na jedné z hlavních ulic v Miami byly i po zákazu vycházení stovky lidí. Policie je pak rozháněla.

Florida na úrovni státu nemá nařízení ohledně nošení roušek ani počtu lidí, kteří mohou být pohromadě připomíná AP. V okrese Miami-Dade však po půlnoci platí zákaz nočního vycházení.

Turismus je pro slunnou Floridu nejvýdělečnějším odvětvím. V roce 2018 státu přinesl přes 91 miliard dolarů. Loni na jaře se však místní turismus stal první velkou obětí epidemie covidu-19, když přísné restrikce zavedené v boji s šířením koronaviru uzavřely floridské pláže. Na sociálních sítích se však i nadále objevovaly snímky mladých Američanů, kteří si ve společnosti stovek dalších užívali bujarých večírků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue