Manželka mexického narkobarona Joaquína Guzmána Emma Coronelová Aispurová...

Manželka mexického narkobarona Joaquína Guzmána Emma Coronelová Aispurová (uprostřed) na snímku z roku 2019 | foto: AP

Američané zatkli manželku narkobarona Prcka, pomáhala mu utéct z vězení

  • 10
Americké bezpečnostní složky zadržely manželku mexického narkobarona Joaquína Guzmána, známého jako El Chapo (Prcek), kterému se kdysi podařilo několikrát senzačním způsobem uniknout z mexického vězení.

Emma Coronelová Aispurová čelí obviněním z mezinárodního obchodu s drogami, zadrželi ji na letišti ve státu Virginia.

O zatčení informovalo podle amerických médií ministerstvo spravedlnosti USA.

Úřady zatkly narkobaronovu manželku na letišti nedaleko metropole Washingtonu, kde by měla v úterý předstoupit před soud. Coronelová Aispurová čelí obvinění ze spiknutí za účelem distribuce heroinu, kokainu a metamfetaminu do USA.

Podle ministerstva také pomáhala Guzmánovi při jednom z jeho útěků v roce 2015. Zároveň údajně plánovala jeho další únik z vězení, k němuž však již nedošlo. El Chapo byl totiž v lednu roku 2017 vydán do USA, kde byl o dva roky později odsouzen na doživotí.

Guzmán stál 25 let v čele jednoho z největších a nejvíce násilných mexických kartelů Sinaloa. V USA byl shledán vinným za pašování velkého množství drog a za účast na řadě vražd.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video