Mexiko řešilo v roce 2018 rekordní počet vražd.

Mexiko řešilo v roce 2018 rekordní počet vražd. | foto: Profimedia.cz

Vražedné Mexiko. Loni tam zavraždili lidí, jako má Příbram či Znojmo

  • 30
Za loňský rok muselo Mexiko řešit nejvíce vražd za celou svou historii, oběťmi bojů mezi drogovými kartely se stalo více než třiatřicet tisíc lidí. Nový mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador chce nyní se zločinem bojovat prostřednictvím národních gard, které by převzaly většinu povinností police.

Mexiko zahájilo v loňském roce vyšetřování celkem 33 341 případů vražd, které nejčastěji souvisely s násilím mezi drogovými kartely. Mezi oběťmi výrazně převládají muži, o život přišlo 861 žen. Je to největší zaznamenané číslo za posledních dvacet let, tedy od počátku národních záznamů. Jen od předešlého roku je to nárůst o patnáct procent. 

Zatímco v roce 2017 zaznamenalo Mexiko 28 866 vražd, sousední Spojené státy řešily 17 284 případů. Mexická populace přitom čítá 130 milionů obyvatel, Američanů je ve srovnání s tím 326 milionů.

Ačkoli se Mexiko snaží dlouhodobě vypořádat s organizovaným zločinem, země prohrává na celé čáře. Místní úřady se snaží bojovat  s drogovými gangy, které pašují a prodávají omamné látky především na americký trh. 

Zástupci kartelů navíc čile využívají úplatkářství a zastrašování, čímž se jim daří udržet svůj vliv mezi státními zaměstnanci.

Od roku 2006, kdy vláda nasadila do boje proti pašerákům armádu, zemřelo v Mexiku více než dvě stě tisíc lidí, včetně politiků, novinářů nebo soudců. Podle stanice Deutsche Welle přitom zůstává až devadesát procent všech násilných zločinů v Mexiku bez trestu.

03.ledna 2019 v 19:20, příspěvek archivován: 22.ledna 2019 v 15:12

In Mexico, solving a murder is an exception not the rule. Cases are filed, never closed, and nothing is done to solve them. https://t.co/FKpR3A8rO9 https://t.co/TCEOsxyCeX

Mexické úřady v pondělí infromovaly také o prvním zavražděném novináři v letošním roce. Obětí je ředitel rozhlasové stanice ve státě Jižní Dolní Kalifornie Rafael Murua, kterého policie našla mrtvého poté, co obdržel několik výhružek smrti souvisejících s jeho prací. Čtyřiatřicetiletý Murua vstoupil do programu státní ochrany v roce 2017 poté, co mu vyhrožoval místní starosta. 

Mexické matky prohledávají masové hroby, snaží se najít své děti

Vláda bývalého mexického prezidenta Enriqueho Peñi Niety se sice soustředila na dopadení vůdců zločineckých gangů, podle kritiků však tato strategie pouze roztříštila kartely a vyvolala kruté boje mezi jednotlivými frakcemi. Současný prezident Obrador se naopak snaží prosadit koncepci boje za pomoci legislativy.

Obrador chce vytvořit Národní gardu, kterou mají tvořit společně vojenská a civilní policie spadající pod jedno velení ministerstva obrany. Tento krok ale mnozí kritizují s tím, že armáda by neměla zastávat roli policie. Zákonodárci v dolní části mexického parlamentu plán na vytvoření gardy podpořili minulý týden, zastánci návrhu nyní potřebují získat ještě podporu dvou třetin senátu a poloviny z dvaatřiceti mexických států.

V roce 2016 odhalili Mexičané pašerácký tunel do USA:

15. prosince 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video