Z mexické věznice utekli tři trestanci, zřejmě jim pomohli dozorci

  • 1
Z vězení v Mexico City ve středu uprchli tři trestanci, o jejichž vydání žádaly Spojené státy. Vězni si odpykávali trest za drogové delikty. Podle místní prokuratury jim zřejmě k útěku pomohlo několik zaměstnanců káznice. Mezi uprchlými je i bývalý šéf financí mocného mexického drogového kartelu Sinaloa Víctor Félix Beltrán.

Podle úřadu starostky mexické metropole zřejmě vězňům pomohli k útěku zaměstnanci věznice. Policie už proto vyšetřuje deset zaměstnanců věznice.

Dva z uprchlých vězňů, Luis Meza a Beltrán, si odpykávali tresty za drogové delikty. O vydání Beltrána žádají americké úřady s odůvodněním, že se jedná o „vysoce postaveného pašeráka kartelu Sinaloa, který působí ve městech Culiacán a Guadalajara“.

V zatykači se rovněž uvádí, že je synem pašeráka drog Victora Félixe Beltrána, který před svým zatčením a vydáním do USA organizoval praní peněz pro někdejšího drogového bosse Joaquína Guzmána přezdívaného El Chapo (Prcek). Félix Beltrán převzal otcovy povinnosti a stal se klíčovým člověkem pro kartel, který nyní vedou Guzmánovi synové.

Kartel Sinaloa patří k nejmocnějším v Mexiku. Také jeho dřívějšímu šéfovi Guzmánovi se podařilo dvakrát uprchnout z vězení. Poprvé se mu to povedlo díky tomu, že uplatil dozorce.

Podruhé unikl 1,5 kilometru dlouhým tunelem vedoucím ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Po půl roce ho dopadli a posléze vydali do USA, kde byl loni odsouzen k trestu doživotního vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video