Mexická policie zajišťuje místo činu.

Mexická policie zajišťuje místo činu. | foto: AP

Starostou byl jen hodinu a půl. V den nástupu do funkce ho zavraždili

  • 21
Starostu města Tlaxiaco ve státu Oaxaca na jihu Mexika Alejandra Aparicia Santiaga v úterý zastřelili sotva půldruhé hodiny poté, co se ujal své funkce. Podle místních úřadů je podezřelý z vraždy již ve vazbě.

„Rozhodně odsuzuji útok na starostu města Tlaxiaco,“ uvedl guvernér státu Oaxaca Alejandro Murat na twitteru. „Požadoval jsem od generálního prokurátora pečlivé vyšetřování. Sdělil mi, že předpokládaný vrah byl zadržen,“ dodal.

01.ledna 2019 v 22:01, příspěvek archivován: 02.ledna 2019 v 12:24

Asesinan a Alejandro Aparicio Santiago (#Morena, antes fue pdte. mpl. y dip. local #PRD) el día q asumió la presidencia municipal de #Tlaxiaco #Oaxaca ; heridos otros miembros del cabildo. Violenta y polarizada, #Tlaxiaco es tierra natal de #YalitzaAparicio, de película #Roma https://t.co/Ny3slSD7sh

Starosta Aparicio podle prokuratury právě složil přísahu a vedl schůzi na radnici, když do místnosti vstoupil ozbrojený muž a začal po něm střílet. Starostu převezli do nemocnice, ale později zraněním podlehl. Při útoku na starostu byli další dva lidé zraněni.

Agentura AP poznamenala, že Tlaxiaco je rodným městem hlavní postavy filmu Roma, kterou sehrála Yalitza Apariciová, ale není jasné, zda herečka byla příbuzná zavražděného starosty.

Češka se v Mexiku stala sexuální otrokyní, dva roky ji věznil její přítel

Mexiko se potýká s vysokou mírou kriminality, za kterou stojí hlavně drogové kartely. Politici na lokální úrovni jsou jejich časou obětí.

Při leteckém neštěstí zahynula o Vánocích čerstvá guvernérka mexického státu Puebla Martha Erika Alonsová a její manžel, senátor a bývalý guvernér téhož státu Rafael Moreno Valle. Helikoptéra se s nimi na Štědrý den zřítila krátce po vzletu nedaleko stejnojmenného hlavního města tohoto středomexického regionu. Někteří spekulují, že opoziční političku možná zabili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video