Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador při inauguraci (1. prosince...

Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador při inauguraci (1. prosince 2018) | foto: AP

Nový mexický prezident Obrador složil přísahu, slíbil boj s kriminalitou

  • 17
Nový mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v sobotu složil slavnostní přísahu, a stal se tak po několika desetiletích první levicovou hlavou této latinskoamerické země. Ve svém inauguračním projevu López Obrador slíbil radikální změny v kurzu své země a vyhlásil boj chudobě, vysoké kriminalitě a korupci.

Na inauguraci nového prezidenta, který je ve své vlasti běžně označován i zkratkou AMLO, se sjely delegace z několika desítek zemí celého světa.

Přísaze 65letého politika, který s velkým náskokem vyhrál červencové volby, přihlíželi například španělský král Filip VI., americký viceprezident Mike Pence, dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka, bolivijský levicový prezident Evo Morales nebo šéf britských labouristů Jeremy Corbyn.

López Obrador přebírá vedení Mexika s řadou velkých problémů a slibuje dalekosáhlé změny. Největšími úkoly jsou pro nového prezidenta zejména vysoká kriminalita spojená s drogovými kartely či rozsáhlá korupce.

„Od této chvíle začíná transformace, spořádaná a nenásilná, ale zároveň radikální, protože zatočíme s korupcí a beztrestností, které Mexiku bránily v jeho přerodu,“ řekl López Obrador v prvním prezidentském projevu v dolní komoře Kongresu.

„Vláda už nebude služebním výborem chamtivé menšiny,“ dodal. Podle něj se peníze nutné k financování reforem najdou zejména díky úsporám a díky protikorupčním opatřením, a tak nebude třeba zvyšovat státní dluh ani daně.

„Mexiko se ocitlo v krizi nejen kvůli selhání neoliberální politiky během posledních 36 let, ale také kvůli rozmachu špinavých korupčních praktik,“ řekl dále prezident. Velký ohlas v kongresovém sále pak měl jeho slib, že nehodlá postavit před soud představitele předchozích vlád, protože „pomsta není jeho silná stránka“.

Podstatnou záležitostí budou také tisíce středoamerických migrantů, kteří čekají u americko-mexických hranic a chtějí se dostat do USA. Tento problém bude muset nová mexická vláda řešit s americkým prezidentem Trumpem, který je zastáncem striktně protiimigrační politiky.

Bývalý starosta mexické metropole López Obrador střídá v nejvyšším úřadě po šesti letech Enriqua Peňu Nieta, který odchází s nejnižší podporou veřejného mínění ve srovnání s prezidenty za předchozích 30 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video