Mexičtí vojáci hlídají okolí místa výbuchu benzínového potrubí ve městě...

Mexičtí vojáci hlídají okolí místa výbuchu benzínového potrubí ve městě Tlahuelipan (18. ledna 2019) Oheň se podařilo uhasit až po pěti hodinách. Na místě zemřelo 21 lidí, dalších 71 leží s vážnými popáleninami v nemocnici. | foto: AP

Požár potrubí v Mexiku si vyžádal už 114 životů, lidé viní vojáky i vládu

  • 34
Počet obětí požáru palivového potrubí, které explodovalo minulý týden v pátek ve středním Mexiku, stoupl na 114. Přes tři desítky zraněných jsou stále v nemocnicích. Tragická bilance ale nemusí být konečná, někteří ze zraněných totiž utrpěli popáleniny na více než 80 procentech těla.

Informoval o tom v noci na sobotu deník El Universal s odvoláním na úřady mexického státu Hidalgo, kde se neštěstí stalo.

Výbuch nastal poblíž městečka Tlahuelilpan u potrubí, z něhož vytékal benzin. V době exploze bylo na místě na 800 lidí, kteří se snažili situace využít a zadarmo si palivem naplnit kanystry.

Potrubí bylo zřejmě poškozeno záměrně kvůli krádežím, které jsou v Mexiku už léta běžné. Obchod s kradenými palivy, které organizované skupiny po léta odčerpávají přímo z potrubí státní ropné společnosti Pemex, je v Mexiku druhou nejvýnosnější ilegální činností po obchodu s drogami.

Ještě před explozí u Tlahuelilpanu na místo dorazilo asi 25 vojáků, kteří nyní čelí kritice za to, že oblast včas neuzavřeli a tragédii nezabránili. Armáda se ale hájí s tím, že se chtěla „vyhnout střetům s obyvateli“, kterých bylo navíc na místě mnohonásobně více než vojáků.

Vláda prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora je nyní některými kritizována, že k neštěstí přispěla její nedávná opatření. 

Kabinet krátce po svém nástupu do úřadu zahájil v prosinci zvýšenou kontrolu distribuce paliv kvůli letitým a rozsáhlým krádežím. Na kontroly nasadil několik tisíc vojáků a některá potrubí kvůli kontrolám dočasně uzavřel. To způsobilo nedostatek paliva na čerpacích stanicích v řadě mexických regionů.

Exploze v Tlahuelipanu je dosud nejhorší v historii Mexika, kde jsou krádeže paliv z potrubí na denním pořádku. Podle vlády jejich zloději v minulém roce zemi připravili o více než tři miliardy dolarů (67,5 miliardy Kč)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video