Přívěsek ve tvaru AK-47 na trhu v Culiacánu, baště mexického narkokartelu...

Přívěsek ve tvaru AK-47 na trhu v Culiacánu, baště mexického narkokartelu Sinaloa (22. listopadu 2019) | foto: Profimedia.cz

Drogovým kartelům v Mexiku nastaly těžké časy, koronavirus jim kazí byznys

  • 40
Pandemie koronaviru nasypala písek do soukolí globalizace a doplácejí na to i mexické narkokartely, kterým teď chybí suroviny pro výrobu syntetických drog. Obratem navyšují jejich cenu, kvůli zavřeným hranicím je však export do USA daleko rizikovější.

V polovině března dostali dealeři kartelu Sinaloa přes aplikaci WhatsApp překvapivý rozkaz. 

Jejich šéf Ismael „El Mayo“ Zambada jim vzkázal, že velkoobchodní cena metamfenaminu se s okamžitou platností zvyšuje z 2 500 pesos za libru (asi půl kila) na 15 000 pesos, tedy v přepočtu asi patnáct tisíc korun. „Kdo neposlechne, musí počítat s následky,“ cituje zpravodajský portál Vice ze zprávy.

Důvodem šestinásobného zdražení syntetické drogy známé v USA pod názvem crystal meth je narušení dodavatelských řetězců. Suroviny pro její výrobu se do Mexika dovážely z Číny, převážně z provincie Chu-pej. Když tam na počátku roku propukla epidemie koronaviru a čínské úřady vyhlásily karantény, přísun chemikálií vyschl.

Narcos pomáhají

Drogové kartely uprostřed koronavirové krize distribuují mezi chudé obyvatele krabice s potravinami a nálepkou s názvem svého gangu. Balíky s olejem, cukrem, kávou či mlékem posílá chudým například Kartel ze Zálivu ve státě Tamaulipas nebo zločinecká aliance Cárteles Unidos ve státě Michoacán. 

V Mexiku, které má asi 126 milionů obyvatel, se dosud potvrdilo na 3 181 případů nákazy koronavirem a asi sto lidí na covid-19 zemřelo. 

zdroj::ČTK

Jejich ceny nyní na mexickém trhu raketově rostou. „Kvůli koronaviru se smrskl import a distribuce z Číny. Sehnat chemikálie, šťávu, je těžké. Možná je seženete, ale vyšší cenu teď musí platit všichni,“ svěřil se americkému portálu jeden z vařičů kartelu Sinaloa jménem Enrique.

Krvavý březen

Složitější je i pašování narkotik do Spojených států, které pro mexické mafie představují největší odbytiště. „Naposledy se nám přes hranici podařilo dostat zásilku před pěti dny. Ale jenom tři kila,“ posteskl si pro odborný portál blogdelnarco.com nejmenovaný pašerák. 

„Máme dohodu s pohraničníky, takže naši pašeráci vědí, přes která stanoviště mohou projít. Ale nyní je řada přechodů zavřených. Náš byznys je tak daleko rizikovější,“ dodal mafián ze severního státu Baja California.

Kartely mají ještě jeden problém. Pandemie uzemnila téměř veškerou leteckou dopravu a pro úřady je nyní daleko lehčí identifikovat letadla naložená drogami. Podle portálu Deutsche Welle na to před pár dny doplatila posádka malého stroje, který na cestě z Kolumbie musel přistát v Hondurasu. 

Zatímco koronavirus kazí kartelům byznys, rozhodně neomezil krveprolití provázející jejich vzájemné soupeření. Mexická policie v březnu zaznamenala rekordních 2 585 vražd. To je nejvíce od roku 1997, od kdy se vedou záznamy. Naposledy v neděli se do sebe ve městě Madera pustily kartely Sinaloa a Juarez bojující o pašerácké trasy do USA. Výsledek: devatenáct mrtvých.

Panují obavy, že vláda bude muset část bezpečnostních složek vyčlenit na pomoc v boji s koronavirem a násilí tak bude dále eskalovat. „Na konci března, když se koronavirus začal šířit, se zdálo, že budeme svědky znatelné redukce násilných incidentů. Bohužel, nestalo se tak,“ komentoval neradostný trend prezident Andrés Manuel López Obrador.

Experti se zatím neshodnou, jestli se koronavirová krize nějak projeví na spotřebě narkotik v USA. Je však velmi pravděpodobné, že narkomani si budou muset připlatit.

„Moji odběratelé budou muset zvednout cenu za gram prodaný na ulici. Některým lidem se to asi nebude líbit a budou si stěžovat. Ale protože jsou závislí na crystalu, tak nakonec zaplatí cokoliv,“ uvedl pro Vice jeden z pašeráků kartelu Sinaloa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video