Zapatisté z Mexika plují do Španělska, chtějí zde bojovat proti kapitalismu

  • 66
Skupina bývalých levicových povstalců vyrazila v neděli z Mexika na staré rybářské lodi na cestu přes Atlantik, kterou chce upozornit na svůj boj proti kapitalismu. Doplout chtějí symbolicky do Španělska, které před půl tisíciletím dobylo jejich zemi i další oblasti ve Střední a Jižní Americe.

V Evropě chtějí zapatisté navštívit dvě desítky států na pozvání několika nevládních organizací, přesný harmonogram zatím nezveřejnili, informoval deník El País.

V sedmičlenné delegaci organizace Zapatova armáda pro národní osvobození (EZLN) jsou čtyři ženy, dva muži a jeden člověk z komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Posádku německé lodi z počátku minulého století doplňuje pět námořníků (čtyři Němci a Kolumbijec). Cílem cesty je, aby lidé „pochopili, že kapitalismus zaplavil celý svět a že bychom se měli všichni probudit“.

Expedice nazvaná „Cesta pro život. Kapitola Evropa“ vyrazila symbolicky z mexického ostrova Isla Mujeres (Ostrov žen), který leží u pobřeží poloostrova Yucatán, a asi za šest týdnů by měla dorazit do přístavu Vigo v severošpanělské Galicii. 

Pokud dostane příslušná povolení, chce navštívit přes 20 zemí. Před vyplutím strávila posádka dva týdny v karanténě v jihomexickém státě Chiapas, kde má EZLN hodně příznivců a kde tato organizace vytvořila neoficiální autonomii v řadě obcí, kde si vládne sama bez vlivu vlády.

„Bojujeme za život, protože když se nespojíme muži a ženy, venkov a město, zničí nás kapitalismus, který nerespektuje matku zemi,“ citovala španělská média šéfa EZLN, který si říká Moisés (Mojžíš) a který stejně jako jeho předchůdce, slavný lídr Marcos, vystupuje s obličejem zakrytým černým šátkem.

Emiliano Zapata: povstalec, který naslouchal intelektuálům

Zapatova armáda pro národní osvobození (EZLN) vznikla v 80. letech minulého století a pojmenovala se podle revolucionáře Emiliana Zapaty, který začátkem 20. století vedl rolnické povstání a v roce 1919 byl zabit vládními vojsky. EZLN zahájila ozbrojený boj ve státě Chiapas 1. ledna 1994 - v den, kdy vstoupila v platnost Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem. 

Zapatisté mimo jiné bojovali proti globalizaci a za práva indiánů na půdu a lepší životní podmínky. Ozbrojený boj netrval dlouho, zapatisté posléze přešli k jednání s vládou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video