Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Mexičtí měšťané se namíchli, gangsterovi jménem El Tequilero unesli mámu

  • 16
Jedna z podivnějších epizod mexické války drogových gangů se v těchto dnech odehrává v městečku Totolapan na jihu země. Skupina místních obyvatel, unavených věčnými únosy, jimiž si kriminálníci vydělávají nebo vyřizují účty, se rozhodla vzít spravedlnost do vlastních rukou a zajala matku drogového bosse El Tequilera.

Samozvaná domobrana unesla matku šéfa lokálního gangu Raybela Jacoba de Almonte, jenž si nezřízenou pitkou s nově zvoleným starostou města vysloužil přezdívku El Tequilero. Záběry na mumlajícího a potácejícího se gangstera totiž unikly na veřejnost a jsou jeho jediným známým zpodobněním.

Vesničané nyní požadují, aby kápo zločineckého syndikátu propustil jejich blízké, které jeho pohůnci v minulých týdnech prý unesli buď kvůli výkupnému nebo pro podezření ze spolupráce se znesvářeným gangem.

V ulicích městečka se následně vyrojily skupiny mužů s loveckými puškami i automatickými zbraněmi, kteří vyzývají k povstání proti takzvaným Tequileros, jak se členům daného gangu říká. Kromě zmíněné ženy unesli také další lidi, spojované s drogovým bossem.

Domobrana unáší gangstery a požaduje výměnu:

13.prosince 2016 v 04:17, příspěvek archivován: 14.prosince 2016 v 20:11

Se arman pobladores de los mpios d San Miguel Totolapan y Ajuchitlán, #Guerrero, por incapacidad de @HectorAstudillo para restablecer la paz https://t.co/fc3ER3PprS

„Naléhavě žádáme, aby oběti únosů byly propuštěny,“ požadují maskovaní muži na uveřejněném videu. „Máme tady matku pana Tequilera,“ odvysílala místní televize vzkaz ženy jednoho z unesených, která dále navrhuje, aby gang přistoupil na výměnu.

Vláda státu Guerrero oznámila v úterý, že do Totolapanu vyšle 220 vojáků a také policisty, kteří mají pátrat po zmizelých obyvatelích a situaci zpacifikovat. Mluvčí oznámil, že několik gangsterů již vesničané propustili na svobodu, zadržovaná matka jejich bosse mezi nimi však nebyla. Vláda se nakonec zavázala dohlédnout na výměnu a zajistit bezpečné předání rukojmích.

Totolapan je díky válce drogových gangů považován za velmi nebezpečnou oblast a řada okolních vesnic se v minulých letech zcela vylidnila. Frustrovaní občané kriminalitou postižených měst často sami sahají po nezákonných prostředcích boje s gangy, čímž podle vlády jen komplikují potírání zločinu a zavdávají k dalším případům násilí.

Až mi vrátíte muže, vrátím vám matku, vzkazuje žena drogovému bossovi:

13.prosince 2016 v 21:52, příspěvek archivován: 14.prosince 2016 v 20:09

VIDEO: La senora Yadira Guillermo, de Totolapan, cuyo esposo fue secuestrado por El Tequilero: "As? como me lo devuelva, le devuelvo a su mam?" https://t.co/kmbkInj0zA

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

La señora Yadira Guillermo, de Totolapan, cuyo esposo fue secuestrado por El Tequilero: "Así como me lo devuelva, le devuelvo a su mamá" https://t.co/kmbkInj0zA

Totolpan, Mexiko

Totolpan, Mexiko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video