Podrobnou studii o dopadech velkochovů na vodní toky publikovala americká organizace Mighty, kterou řídí bývalý kongresman Henry Waxman. Ochránci životního prostředí v ní varují mimo jiné před nekontrolovaným rozvojem takzvaného vodního květu na Velkých jezerech či Chesapeakské zátoce.
Zemi zaplavují miliardy PET lahví ročně, recyklace selhává |
Národní úřad pro oceán a atmosféru tento týden oznámil vznik vůbec největší mrtvé zóny v Mexickém zálivu. Odhaduje se, že bude mít rozlohu až 21 tisíc kilometrů čtverečních. Takové zóny vznikají na vodních plochách kvůli znečištění. Živiny z hnojiv a fekálií ve vodě podporují rychlý růst řas a při jejich následném rozkladu se ve vodě spotřebovává kyslík. V takových oblastech pak nemohou žít žádní živočichové, píše The Guardian.
Autoři studie považují za hlavní viníky velkochovy. Pro nakrmení dobytka a drůbeže se miliony hektarů půdy využívají pro pěstování krmné kukuřice a sóji. Hnojiva z těchto ploch se při dešti splachují do vodních toků. Stejnou cestu absolvují i fekálie ze zvířat (celou studii najdete zde).
Stopy vedou k dodavateli masa pro McDonald’s
Hlavním znečišťovatelem je v tomto ohledu společnost Tyson Foods. Ta dodává maso například do sítě restaurací rychlého občerstvení McDonald’s či Walmartu.
Milovníci plodů moře snědí tisíce plastových mikročástic ročně, tvrdí vědci |
Každý týden porazí 125 tisíc kusů dobytka a 35 milionů kuřat. Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí firma za uplynulých deset let do přírody vypustila 104 milionů tun odpadních látek. Podle zjištění organizace Mighty se zvýšené koncentrace dusičnanů a fosforečnanů ve vodních tocích shodují s místy, kde má své velkochovy a plochy pro pěstování krmných plodin společnost Tyson Foods.
Situace se pravděpodobně v následujících letech jen tak nezlepší. Spojené státy jsou dlouhodobě v popředí žebříčku spotřeby masa. Průměrně každý Američan ročně spořádá přes sto kilogramů.
Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že spotřeba bude v následujících letech růst. Pouhá tři procenta Američanů se přitom hlásí k vegetariánské nebo veganské stravě.
Mexický záliv
Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz