Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Mexickém zálivu roste mrtvá zóna, stopy vedou k producentům masa

  • 71
Studie amerických ochránců životního prostředí ukazuje, že velkochovy hospodářských zvířat ve velké míře přispívají ke znečišťování světového vodstva. Producenti masa a na ně navázaní pěstitelé krmných plodin ročně vypustí do přírody miliony tun škodlivého materiálu. V Mexickém zálivu už kvůli tomu vznikla gigantická mrtvá zóna.

Podrobnou studii o dopadech velkochovů na vodní toky publikovala americká organizace Mighty, kterou řídí bývalý kongresman Henry Waxman. Ochránci životního prostředí v ní varují mimo jiné před nekontrolovaným rozvojem takzvaného vodního květu na Velkých jezerech či Chesapeakské zátoce.

Zemi zaplavují miliardy PET lahví ročně, recyklace selhává

Národní úřad pro oceán a atmosféru tento týden oznámil vznik vůbec největší mrtvé zóny v Mexickém zálivu. Odhaduje se, že bude mít rozlohu až 21 tisíc kilometrů čtverečních. Takové zóny vznikají na vodních plochách kvůli znečištění. Živiny z hnojiv a fekálií ve vodě podporují rychlý růst řas a při jejich následném rozkladu se ve vodě spotřebovává kyslík. V takových oblastech pak nemohou žít žádní živočichové, píše The Guardian.

Autoři studie považují za hlavní viníky velkochovy. Pro nakrmení dobytka a drůbeže se miliony hektarů půdy využívají pro pěstování krmné kukuřice a sóji. Hnojiva z těchto ploch se při dešti splachují do vodních toků. Stejnou cestu absolvují i fekálie ze zvířat (celou studii najdete zde).

Stopy vedou k dodavateli masa pro McDonald’s

Hlavním znečišťovatelem je v tomto ohledu společnost Tyson Foods. Ta dodává maso například do sítě restaurací rychlého občerstvení McDonald’s či Walmartu.

Milovníci plodů moře snědí tisíce plastových mikročástic ročně, tvrdí vědci

Každý týden porazí 125 tisíc kusů dobytka a 35 milionů kuřat. Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí firma za uplynulých deset let do přírody vypustila 104 milionů tun odpadních látek. Podle zjištění organizace Mighty se zvýšené koncentrace dusičnanů a fosforečnanů ve vodních tocích shodují s místy, kde má své velkochovy a plochy pro pěstování krmných plodin společnost Tyson Foods.

Situace se pravděpodobně v následujících letech jen tak nezlepší. Spojené státy jsou dlouhodobě v popředí žebříčku spotřeby masa. Průměrně každý Američan ročně spořádá přes sto kilogramů.

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že spotřeba bude v následujících letech růst. Pouhá tři procenta Američanů se přitom hlásí k vegetariánské nebo veganské stravě.

Mexický záliv

Mexický záliv

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video