Berlínské metro, ilustrační snímek | foto: Reuters

V Berlíně strčili pod přijíždějící metro Íránce, na místě zemřel

  • 277
Neznámí útočníci v noci na středu v Berlíně strčili pod přijíždějící soupravu metra 30letého Íránce, který krátce poté těžkým zraněním podlehl. Incident se stal ve stanici Kottbusser Tor. Policie po pachatelích pátrá.

Deník Berliner Zeitung s odvoláním na své zdroje napsal, že Íránec se zastal svého strýce na vozíčku, kterého doprovázel a jehož chtěli okrást dva muži jižního vzhledu. 

Když začal Íránec vozíčkáře chránit, dvojice útočníků ho chytila a strčila pod metro. Muž zůstal zaklíněný mezi vozem soupravy a hranou nástupiště a protože ještě žil, pokoušeli se ho kolemjdoucí vyprostit. Přivolaní záchranáři se poté snažili muže stabilizovat, avšak nakonec na místě těžkým zraněním podlehl. 

Příbuzní oběti dorazili na stanici, kde se v šoku zhroutili. V péči psychologů je i řidič metra. Policie vyhodnocuje kamerové záznamy a svědecké výpovědi. 

List Der Tagesspiegel upozornil, že pachatelé dokázali z místa činu uprchnout, aniž by je někdo poznal. Zmiňuje svědky, kteří se domnívají, že útočníci patřili k narkomanům, kteří se ve stanici zdržují. Íránce prý možná nechtěli zabít, ale v potyčce jej „bezděčně“ srazili do kolejí. 

Agentura DPA připomenula, že Německo zažilo již několik takových útoků. V roce 2016 strčil v Berlíně pod metro psychicky nemocný člověk dvacetiletou ženu, která zemřela. 

Letos v červenci srazil muž pod přijíždějící rychlovlak ICE na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem osmiletého chlapce, který rovněž nepřežil. Také tento útočník pocházející z Etiopie skončil na psychiatrii. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video