Útočník zabil v novozélandských mešitách 50 lidí, přes čtyřicet je zraněno

  4:40aktualizováno  9:17
Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo 50 lidí. Dalších 48 utrpělo zranění. Policie už zadržela tři muže a ženu. Z vraždy obvinila jednoho z mužů, který si jako střelec natáčel útok na kameru. Skupina měla mnoho zbraní a výbušniny.

Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z „nízkého“ na „vysoký“ a policie vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. Policie vyzvala obyvatele téměř čtyřsettisícového města, aby nevycházeli na ulici a pátrá po dalších možných pachatelích. 

Premiérka Jacinda Ardernová označila pátek za jeden z nejtemnějších dnů své země.

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood Masjid v centrální části města. Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl deník.

Australský premiér Scott Morrison informoval, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za „pravicového extremistu, násilnického teroristu“. Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

„Nejsme jen spojenci, nejsme jen partneři, jsme rodina. (...) Truchlíme, jsme v šoku, jsme zděšení, jsme pobouření,“ uvedl australský premiér Morrison. Jeho země útok teroristy, který ukradl tolik životů, odsuzuje.

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že motiv činu zatím není znám. „Řešíme tady zcela bezprecedentní situaci. Je to velmi vážné,“ prohlásil Bush. 

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů. Nejméně jeden z útočníků dokonce útok živě vysílal na internetu. Policie ovšem sdělila, že provedla veškeré kroky k tomu, aby se video nemohlo veřejně šířit. Na některých webech přesto bylo v pátek dopoledne stále k dispozici.

Jeden ze čtveřice zadržených je Australan, uvedl australský premiér. Označil ho za ultrapravicového teroristu. Policie sice nemá informace o dalších možných pachatelích, riziko však nelze vyloučit. Lidé by se v žádném případě neměli zatím vydávat do mešit. Pyrotechnici také prohledávali bílou dodávku, kde měli podezření na uložení výbušnin.

V mešitě vraždil Australan. Tohle je odplata za útoky v Evropě, napsal

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, jsou migranti či uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila premiérka Ardernová.

„Bezpochyby jsme dnes zažili bezprecedentní útok, něco, co jsme doposud nezažili,“ prohlásila. Nový Zéland označila za zemi, „kde se lidé mají cítit bezpečně a kde se budou cítit bezpečně.“ „Nedopustím, aby se toto na pověsti Nového Zélandu změnilo. Nikdo z nás by to neměl dopustit,“ zdůraznila předsedkyně vlády.

Střelec v uniformě

V mešitě Al Noor bylo v době útoku kolem 200 lidí, jedním z nich byl i Mohan Ibrahim, kterému se podařilo včas uprchnout. „Když jsme slyšeli první výstřel, mysleli jsme, že jde jen o výpadek elektřiny. Ale najednou začali lidé utíkat. Měl jsem uvnitř spoustu mých přátel a bojím se, jestli přežili,“ řekl listu Herald.

Podle dalšího ze svědků byl jedním ze střelců muž světlé pleti mezi 30 a 40 lety a na sobě měl uniformu. Nedokázal však popsat, jakého typu uniforma mohla být. 

Jiný muž ve vojenské výstroji byl policií zadržen nedaleko střední školy kousek od druhé mešity ve čtvrti Linwood. Svědkem střelby byl teprve čtrnáctiletý Idris Khairuddin, který byl se svým strýcem v mešitě úplně poprvé. Zrovna se začínali modlit, když uslyšeli několik výstřelů.

„Nejprve jsem si myslel, že to byly nějaké stavební práce nebo tak něco. Ale pak lidé najednou začali utíkat a křičet. Lidé padali na zem. Utíkal jsem pryč, co nejvíc jsem mohl, a zastavil se až v Hagley Parku,“ popisoval mladík. Bylo podle něj slyšet nejméně 50 výstřelů. 

Lidé nám umírali před očima

Další ze svědků Carl Pomere řekl televizi ABC, že zrovna projížděl okolo mešity v autě, když střelba začala. „Viděl jsem lidi, kteří prchali, aby si zachránili život. Slyšel jsem rychlou střelbu, jako z poloautomatické pušky. Lidé běželi přímo naproti mně, viděl jsem, jak byli někteří střeleni do zad,“ dodal.

S kolegy z práce pak vystoupili z vozů a pomáhali zraněným, mezi nimiž byl muž a jeho pětiletá dcera. „Oba byli postřeleni, nevím, jestli přežili. Lidé nám umírali před očima. Můj kolega Mark držel jednoho muže, říkal mu, že to bude v pořádku, ale zemřel mu v náručí.“

Obě mešity leží nedaleko od sebe v centru města Christchurch:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Štěstí měl naopak bangladéšský kriketový tým, který zrovna mířil do mešity Al Noor autobusem, aby se pomodlil přes zápasem. „Unikli jen těsně,“ řekl agentuře Reuters kondiční trenér mužstva Mario Villavarayen. Hráči jsou podle něj v bezpečí v hotelu, ale jsou v šoku. „Bylo jim řečeno, aby nevycházeli,“ dodal.

Mezi oběťmi útoku nejsou podle informací ministerstva zahraničí žádní čeští občané. Riziko toho, že by byli cílem útoku vzhledem k tomu, že byl namířen na muslimy, bylo ale nepochybně minimální.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...