Angela Merkelová po úterním zvolení do čela CDU (6. prosince 2016)

Angela Merkelová po úterním zvolení do čela CDU (6. prosince 2016) | foto: Reuters

Merkelová zůstane v čele CDU, získala téměř 90 procent hlasů

  • 147
Angela Merkelová povede německé křesťanské demokraty i v dalších dvou letech. Na sjezdu Křesťanskodemokratické unie v Essenu v úterý získala téměř 90 procent hlasů. Tento výsledek je přitom přesně na hranici toho, o čem se před sjezdem mluvilo jako o úspěchu.

Merkelová získala 845 z 944 platných hlasů, což představuje 89,5 procenta hlasů. Výsledek volby Merkelová, která neměla protikandidáta, přijala a spolustraníků poděkovala za důvěru.

Oproti hlasování před dvěma lety je to ale výrazný pokles, tehdy se pro ni vyslovilo 96,7 procenta delegátů. Nejnižší procento hlasů - 88,4 - dostala v roce 2004, kdy ještě nebyla kancléřkou.

Úbytek hlasů pro dvaašedesátiletou političku, která bude příští rok již počtvrté kandidovat na kancléřku, vnímají pozorovatelé především jako výraz nespokojenosti části křesťanských demokratů s její uprchlickou politikou. Patrné to bylo i v projevech některých delegátů na stranickém sjezdu.

I přes nepopularitu některých kroků Merkelové, která v poslední době svou uprchlickou politiku hodně změnila, se ale očekávalo, že ji do volebního roku 2017 sjezd vyšle s výraznější podporou. Některá německá média proto už nyní hovoří o studené sprše pro kancléřku.

Na druhou stranu ale dostala Merkelová větší procento hlasů než jakýkoli ze staronových místopředsedů, které sjezd také zvolil. Do nejužšího vedení strany se vrací předsedkyně CDU v Porýní-Falci Julia Klöcknerová (86,2 procenta), ministerský předseda Hesenska Volker Bouffier (85,4), šéf straníků v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet (81,9), ministr vnitra v Bádensku-Württembersku Thomas Strobl (73,9) a spolková ministryně obrany Ursula von der Leyenová (72,4).

Parlamentní volby v Německu

Merkelová na stranickém sjezdu v dopoledním projevu ještě před hlasováním připomněla příští parlamentní volby. Úkolem Křesťanskodemokratické unie (CDU) při nich bude zabránit vzniku levicové koalice, myslí si kancléřka.

Očekává, že kampaň před volbami na podzim příštího roku bude plná výpadů zleva i zprava vůči konzervativní unii CDU/CSU. Přesto podle ní sesterské strany musí udělat vše proto, aby na spolkové úrovni nevznikla koalice sociální demokracie, Zelených a Levice.

Kancléřka se také vrátila k předešlým týdnům, v nichž se rozhodovala, jestli má znovu kandidovat do čela vlády. Řada straníků za ní prý chodila s tím, že zvláště v této době tak musí učinit. „Vy mi teď musíte pomoci,“ řekla tisícovce delegátů na sjezdu CDU v Essenu.

Sesterské strany CDU/CSU jsou jasným favoritem příštích voleb. Jejich preference se pohybují kolem 35 procent. Druzí sociální demokraté mají podporu asi 23 procent občanů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video