Angela Merkelová se musí připravit na jednání s novým francouzským prezidentem. Ilustrační foto

Angela Merkelová se musí připravit na jednání s novým francouzským prezidentem. Ilustrační foto | foto: Dan Materna, MAFRA

Merkelová zatelefonovala Hollandovi a pozvala si ho do Berlína

  • 45
Německá kancléřka Angela Merkelová telefonovala vítězovi francouzských prezidentských voleb Françoisi Hollandovi a pozvala ho do Berlína. S telefonickou gratulací se později připojil i americký prezident Barack Obama, italský premiér Mario Monti či předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

"Angela Merkelová telefonovala, aby mu poblahopřála ke zvolení. Měli první výměnu názorů a shodli se, že budou spolupracovat tak, aby francouzsko-německé vztahy byly pevné a sloužily Evropě," řekl šéf Hollandovy kampaně Pierre Moscovici.

Hollande prezidentem

Podle něj Merkelová pozvala Hollanda na návštěvu Berlína, kam se nový prezident vydá "brzy po nástupu do úřadu".

Francie a Německo tvoří tradičně klíčový tandem v rámci Evropské unie. Angela Merkelová ve volbách otevřeně podpořila Sarkozyho, se kterým prosadila fiskální pakt v rámci EU.

Hollande již dříve uvedl, že jeho první zahraniční cesta v prezidentské funkci povede do Německa. Merkelovou chce přesvědčit o rozšíření paktu o opatření na podporu růstu. Stejně tak chce vydávání evropských dluhopisů určených na konkrétní projekty infrastruktury.

Obama Hollandovi taktéž telefonoval a řekl mu, že se těší na "těsnou spolupráci".
Podle prohlášení Bílého domu Obama připomněl, že tento měsíc uvítá Hollanda
na summitu skupiny osmi významných světových ekonomik G8 v prezidentském
venkovském sídle v Camp Davidu a potom na summitu NATO v Chicagu.
"Prezident Obama nabídl, aby se před tím sešli v Bílém domě," zaznělo v prohlášení.

Monti doufá v úzkou spolupráci

Hollandemu blahopřál i italský premiér Mario Monti. V krátkém hovoru naznačil, že by stál o užší spolupráci mezi Římem a Paříží. Jak uvádí agentura Reuters Hollande s Montiho návrhem souhlasí, užší spolupráce by měla podle nového francouzského prezidenta vyústit ve výkonnější unii, která povede k ekonomický nárůstu.

Hollande porazil Sarkozyho

a bude příštím prezidentem Francie

Také předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznil, že mají s Hollandem něco společného. "Máme zjevně společný cíl: oživení evropské ekonomiky, které by vedlo k trvalému růstu a které by spočívalo na zdravých základech a bylo zdrojem nových pracovních míst," uvedl v prohlášení José Manuel Barroso.

Shoduje se prý s Hollandem také v tom, že "je třeba investovat do infrastruktury prostřednictvím Evropské investiční banky a fondů z evropského rozpočtu při zachování úsilí o konsolidaci rozpočtů a omezení zadluženosti". Hollande také podporuje návrhy komise na zavedení daně na bankovní transakce a vydávání evropských dluhopisů zaměřených na růstové projekty, dodal Barroso.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video