Udělala jsem chybu, uznala Merkelová a odvolala přísné velikonoční restrikce

  • 324
Německá kancléřka Angela Merkelová se po rozsáhlé kritice rozhodla upustit od navrhovaného přísného uzavření na Velikonoce. Na setkání s premiéry spolkových zemí podle německých médií uznala, že udělala chybu. Velikonoční opatření kritizovaly zvláště církve.

Merkelová během pondělních jednání prosadila, aby čtvrtek 1. dubna a sobota 3. dubna byly výjimečně dny pracovního klidu. Rychle však vyšlo najevo, že existují právní problémy a kancléřka nyní od svého nápadu upustila. „Žádný prodloužený velikonoční odpočinek na Zelený čtvrtek a Bílou sobotu,“ píše německý deník Bild.  

„Kancléřka během svého téměř 16letého funkčního období zřídka udělala takovou technickou chybu,“ píše list Der Tagesspiegel. Podle něj se sama Merkelová na setkání omluvila. „Byla to moje chyba. Beru na sebe plnou odpovědnost,“ údajně uvedla.

Merkelová později v projevu pro veřejnost vysvětlila, že plán velikonoční uzávěry „byl vytvořen s nejlepšími úmysly“, nemohl být ale správně implementován včas a tak, aby „náklady a přínosy byly alespoň trochu v rozumném poměru“. 

Kancléřka připustila, že její plány vyvolaly nejistotu. „Hluboce toho lituji a prosím všechny obyvatelky a obyvatele o prominutí,“ dodala.    

Merkelová také řekla, že boj s pandemií je náročný a složitý, ale že koronavirus se nakonec porazit podaří. Nyní je ale podle ní nutné šíření infekce opět zpomalit, aby se podařilo zastavit nastupující třetí vlnu pandemie. O dalším postupu tažení proti epidemii bude Merkelová jednat s premiéry 12. dubna. Karanténa v Německu prozatím platí do 18. dubna.

Napjaté diskuze o podobě opatření

Pondělní schůzka se protáhla hluboko až do úterního rána, protože premiéři se s kancléřkou nedokázali shodnout, jak dále v boji s pandemií pokračovat. Některé země žádaly rozvolnění poměrů, a to přinejmenším pro velikonoční svátky.

Na Velikonoce buďte doma, vyzvalo obyvatele Německo a prodloužilo uzávěru

Podle původního kancléřčina opatření měla být většina země, včetně obchodů s potravinami, během Velikonoc zavřená. V soukromí by se mohlo sejít maximálně pět lidí ze dvou domácností bez započítání dětí do 14 let, na veřejnosti nikdo. Merkelová vyzvala církve, ať bohoslužby provádí online.

Německá biskupská konference (DBK) to odmítla s tím, že Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem. DBK také upozornila, že nebyla předem informována a že se o výzvě dozvěděla až v úterý ze zpráv.

Podle německých médií byl návrh na uzavření Velikonoc spontánně předložen během vypjatých pondělních rozhovorů, kdy se premiéři a kancléřka jasně nedokázali dohodnout, jak budou postupovat v otázce škol a školek. Ty prozatím zůstávají otevřené. Budoucím cílem je děti dvakrát týdně testovat.

Merkelová prosazovala přísnější opatření s ohledem na šíření britské mutace v Německu. Některé spolkové země navrhovaly otevřít pro turisty apartmány, karavany, prázdninové domy a další ubytování, kde by bylo možné zachovat vzájemnou izolaci hostů. Merkelová se obávala, že tím se infekce jen urychlí.  

Potlesk od poslanců

Vicekancléř Olaf Scholz na středeční tiskové konferenci řekl, že rozhodnutí Merkelové velikonoční uzávěru neuskutečňovat bylo správné. Doplnil, že je nutné se takových chyb v budoucnu vyvarovat. „Jednání musíme příště lépe připravovat,“ řekl. Scholz byl spolu s bavorským premiérem Markusem Söderem a berlínským primátorem Michaelem Müllerem součástí užší skupiny, se kterou se Merkelová na velikonoční pauze dohodla.

Merkelová po mimořádném jednání s premiéry debatovala s poslanci Spolkového sněmu. Těm rovněž řekla, že plán na velikonoční uzávěru byl chybný. „Tato chyba je jen a pouze mou chybou, neboť v konečném důsledku nesu hlavní odpovědnost já sama,“ řekla Merkelová, které se od poslanců dostalo potlesku.

Němcům dochází trpělivost. Očekávali uvolnění, vláda naopak přitvrdí

Merkelové se mezitím zastali někteří zemští premiéři. Saský premiér Michael Kretschmer, který je členem kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU), řekl, že šéfka spolkové vlády odpovědnost za pondělní jednání přejímat nemusí. „Toto rozhodnutí bylo přijato společně 16 premiéry a spolkovou vládou,“ zdůraznil Kretschmer. Stejně se vyjádřil i jeho kolega ze Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, který je předsedou CDU. „Všichni jsme s tím souhlasili. Měli jsme pochybnosti, ale nakonec všech 16 premiérů řeklo, že to tak uděláme,“ uvedl.

U liberálů se ale kancléřka s přílišným pochopením nesetkala. Šéf poslanecké frakce svobodných demokratů (FDP) a zároveň předseda strany Christian Lindner doporučil Merkelové, aby Spolkový sněm požádala o důvěru. „Podporu své koalice nemusí mít jistou,“ dodal o kancléřčině vládě konzervativců CDU/CSU a sociálních demokratů SPD.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video