Ředitel Interpolu Meng Chung-wej (10. listopadu 2016)

Ředitel Interpolu Meng Chung-wej (10. listopadu 2016) | foto: Profimedia.cz

Francie vyhlásila pátrání po šéfovi Interpolu. Ztratil se v Číně

  • 63
Francouzská policie vyhlásila pátrání po řediteli Interpolu Mengu Chung-wejovi. Ten se ztratil v rodné Číně a své rodině se od konce září neozval, uvedla agentura Reuters.

Čtyřiašedesátiletý Chung-wej odcestoval 29. září do Číny a od té doby se neozval. Jeho manželka proto vše nahlásila policii v Lyonu, kde sídlí ředitelství Interpolu a kde také Chung-wejovi žijí. Policie v pátek oznámila, že po muži vyhlásila pátrání. 

Chung-wej se stal ředitelem Interpolu v listopadu 2016, kdy podle německé stanice Deutsche Welle nahradil Francouzku Mireille Ballestrazziovou a stal se prvním Číňanem v této funkci. Ve své rodné zemi dříve působil jako náměstek ministra pro veřejnou bezpečnost.

Jeho zvolení proto vyvolalo obavy, že by Čína mohla jeho postavení využít při pronásledování disidentů po celém světě. Země je členem mezinárodní kriminální policie Interpol (The International Criminal Police Organization) od roku 1984.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video