V Mekce se tlačí dva miliony muslimů, na pouti je doprovodí mobilní aplikace

  • 167
V Saúdské Arábii se o víkendu shromáždily skoro dva miliony muslimů z celého světa, kteří se chystají na pouť do Mekky. Rituály spojené s poutí začnou v neděli a obřady, které napodobují pouť proroka Mohamedem ze sedmého století, potrvají pět dní. Poutníky letos doprovodí nové mobilní aplikace, které mají zajistit snazší orientaci všech zúčastněných.

Pouť do Mekky, neboli hadždž, je vedle vyznání víry, modlitby, půstu a almužny, pátým pilířem islámu. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, má-li na to prostředky a umožní-li mu to zdraví.

Saúdská Arábie nepřestává rozšiřovat a modernizovat prostory, v nichž se konají obřady a v nichž poutníci pět dní pobývají. O bezpečnost se budou starat tisíce policistů a vojáků. V několika směnách bude služby zajišťovat také na 190 000 dobrovolníků.

„Zabráníme veškerým akcím, které nejsou součástí rituálu hadždž a veškerým činům, které mohou mít dopad na bezpečnost poutníků nebo jejich schopnost účastnit se rituálů,“ řekl agentuře Reuters tiskový mluvčí saúdského Ministerstva vnitra Mansour Turki.

Bezpečnostní opatření zahrnují i elektronické identifikační náramky připojené k GPS. Ty Saúdská vláda zavedla po pouti v roce 2015, kdy v tlačenici zemřely stovky lidí.

Letos Saúdská Arábie rozšířila také služby pro poutníky, a to v podobě několika mobilních aplikací. Některé umožní poutníkům lépe se orientovat při provádění obřadů, další je nastavena na rychlé přivolání zdravotnické pomoci a jedna, která se nabízí v osmi jazycích, poskytuje také dopravní informace.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí oznámilo, že letos vydalo 1,7 milionu víz cizincům, kteří chtějí přijet do Mekky. Více než polovina z účastníků pochází z chudých zemí a osmnáct procent ze zemí, kde se válčí. Největší skupina přijela z Indonésie, početné budou také skupiny poutníků z Pákistánu, Indie, Bangladéše, Turecka a Íránu.

Poutníci se v době pouti neholí, nečešou a nevoní

Návštěvníci pouť absolvují v bílých oděvech, které stírají společenské a majetkové rozdíly a v době pouti se neholí, nestříhají, nečešou ani nepoužívají voňavky. První poutní den sedmkrát obejdou svatyni Kabu v areálu Velké mešity v Mekce, jejímž směrem se muslimové kdekoli na světě obracejí při svých modlitbách. Poté následuje rituální pochod k pahorkům Safá a Marva.

Druhý den na ně čeká vrcholný obřad na pahorku Arafát, kde podle tradice Mohamed pronesl své poslední kázání. Muslimové se zde modlí a pobývají až do západu slunce. Pak odejdou ke svatyni Muzdalifa a po večerních modlitbách zde přenocují.

Pouť do Mekky stála život nejméně 717 lidí, zemřeli v tlačenici

Následujícího dne odejdou do údolí Miná, kde se koná rituál kamenování Satana - tedy házení kaménků na několikaposchoďovou strukturu s betonovými pilíři. Toto místo je považováno za bezpečnostně nejproblematičtější, protože se v něm shromáždí vždy velký počet lidí ve stejnou dobu. Roku 2006 tam při tlačenici zahynulo přes 360 lidí. 

Po obřadu kamenování začíná třídenní svátek oběti, při němž se porážejí a darují obětní zvířata. Poutníci pak odcházejí zpět do Miná, na konci poutě znovu obejdou Kabu a odloží poutní šat.

Saúdská Arábie vyzývá k tomu, aby se pouť nepolitizovala, a vydala povolení k účasti všem muslimům, a to i ze zemí, s nimiž má Rijád problematické vztahy. To se týká například Íránu, Kataru nebo Kanady.

2. října 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue