Velká mešita v Mekce.

Velká mešita v Mekce. | foto: Reuters

V Mekce spáchal muž sebevraždu, skočil ze střechy Velké mešity

  • 60
V saúdskoarabské Mekce spáchal muž sebevraždu skokem ze střechy Velké mešity, na jejímž nádvoří se nachází muslimská svatyně Ka’ba. S odkazem na sdělení policie o tom v sobotu informovala saúdskoarabská státní tisková agentura SPA. Na nejposvátnějším místě islámu jde o velmi neobvyklý případ.

„Cizinec se vrhl v pátek večer ze střechy Velké mešity v Mekce, na místě zemřel,“ uvedla policie. Incident se stal před zraky tisíců muslimů, kteří se v té době na místě modlili. Totožnost muže policie neuvedla, jeho tělo převezli do nemocnice.

Okolnosti sebevraždy se vyšetřují, uvedla policie. Úřady také chtějí vyšetřit, jak se muži podařilo skočit ze střechy, když je kolem bezpečnostní oplocení.

Nejde přitom o první případ sebevraždy v Mekce, kolébce islámu. Loni v únoru se muž na místě polil benzínem a pokusil se zapálit, policie ho však zastavila. Stejně jako další monoteistická náboženství také islám sebevraždu zakazuje.

Cesta do Mekky je jedním z pilířů islámu, alespoň jednou za život ji má vykonat každý muslim, jestliže mu to zdraví dovolí. Každý rok tak Saúdskou Arábii navštíví miliony muslimů z celého světa. Vykonávají buď velkou pouť hadždž, která se koná každý rok ve stanoveném datu, nebo malou pouť umra, kterou lze podniknout kdykoliv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video