Francouzské kritické vydání knihy německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera...

Francouzské kritické vydání knihy německého nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). (2. června 2021) | foto: Profimedia.cz

Francouzská edice Mein Kampfu se stala nečekaným letním bestsellerem

  • 83
Francouzská edice knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj) se stala překvapivým bestsellerem letošního léta. Navzdory vysoké ceně, pověsti a cíleným omezení při prodeji. Proti knize brojili levicoví politici a intelektuálové, její komentované vydání však podpořili historici a židovské organizace.

Nakladatelský dům Fayard se rozhodl pro druhé vydání poté, co toho prvního se jen za dva měsíce prodalo 10 tisíc kopií. A to i za cenu 100 eur za knihu (2 557 korun).

Svazek má asi 1000 stran, z nichž třetinu zabírá původní Hitlerův text a dvě třetiny pak doprovodné kritické komentáře. Fayard jej připravoval deset let.

Zájem o knihu byl především online, podotýká list The Times. Nakladatel totiž vyzval knihkupectví, aby knihu nevystavovaly na regálech, a neposílal ji do nákupních center a hypermarketů. Požádal též internetový obchod Amazon, aby změnil svůj algoritmus a publikace se neobjevovala na listu bestsellerů.

Fayard ještě před vydáním uvedl, že nechce na knize vydělávat. Veškeré zisky proto věnuje Nadaci Auschwitz-Birkenau.

Proti vydání knihy se přesto postavili levicoví politici, intelektuálové a publicisté. Obvinili Fayard, že živí krajně pravicovou fascinaci Hitlerem a druhou světovou válkou.

„Čemu prospěje, že více lidí bude znát zločinecké blouznění, které (Mein Kampf) obsahuje,“ zasazoval se za zastavení publikování „Bible nacismu“ lídr levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon.

Redakční ředitelka Fayardu Sophie Hoggová si silné prodeje pochvaluje jako „uznání práce historiků“. Je však zklamána z malé ochoty univerzit zařadit do svých knihoven bezplatné výtisky.

Mein Kampf je v Německu opět bestsellerem, tisíce čtenářů čekají na dotisk

Historici a židovské organizace podpořili vydání publikace. Považují ji za obranu proti hrubému pronacistickému překladu, který ve Francii koluje a který Mein Kampf představuje jako mnohem koherentnější dílo, než ve skutečnosti je.

„Učinit tento text elegantním je v mých očích zločin,“ prohlásil překladatel Olivier Mannoni. Mein Kampf označuje za „hrozně špatně napsanou“ knihu. Vydavatel chtěl těžkopádnost a zmatenost původního vydání čtenářům zprostředkovat.

Vyšetřovatelé našli kopii Hitlerovy knihy například u Damiena Tarela, který dal facku francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Mladík se prezentuje jako patriot, policii řekl, že jej fascinuje válka.

Hitler knihu sepsal v letech 1924 až 1925, kdy si ve vězení v bavorském Landsbergu odpykával trest za protistátní povstání a snahu svrhnout říšskou vládu během takzvaného pivního puče v roce 1923. Ve Francii Mein Kampf poprvé vyšel v roce 1934. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video