Dmitrij Medveděv na schůzce u Rostova na Donu (21. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Máme právo použít jaderné zbraně, tvrdí Medveděv. NATO podle něj nezasáhne

  • 1252
Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl v úterý podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. Bývalý ruský prezident a premiér pochybuje, že by NATO zasáhlo, kdyby Rusko tyto zbraně použilo proti Ukrajině. Na pozadí hrozby jaderné války ruský státní podnik urychleně nakoupil jodid draselný.

„Rusko má právo v případě nutnosti použít jaderné zbraně. V předem určených případech,“ prohlásil Medveděv. Zdůraznil, že nejde o „bluf“.

„Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí místopředseda ruské bezpečnostní rady.

Bezpečnost Washingtonu, Londýna a Bruselu je pro Severoatlantickou alianci „mnohem důležitější než osud nikým nepotřebné umírající Ukrajiny, i když ji velkoryse zásobují různými zbraněmi,“ napsal ruský představitel na sociální síti Telegram.

„Zámořští a evropští demagogové nechtějí umírat při jaderné apokalypse. Proto při současném konfliktu raději překousnou použití jakékoli zbraně,“ dodal. Medveděv v souladu s oficiální pozicí Moskvy obvinil Kyjev z nacismu a NATO z přímé kontroly nynějšího ukrajinského režimu.

Až to Putin zmáčkne. Západ se chystá na ruský jaderný útok na Ukrajině

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu letos 24. února a Západem je Moskva považována za agresora v současném konfliktu. Rusko tvrdí, že cílem invaze je mimo jiné „osvobození“ a ochrana proruských separatistických republik na východě Ukrajiny. Útočí přitom i na jihu napadené země a na začátku války se neúspěšně ze severu pokusilo obsadit Kyjev.

21. září 2022

Debatu o použití jaderných zbraní ve vojenském tažení proti Ukrajině rozvířil minulý týden ruský prezident Vladimir Putin, který při vyhlášení mobilizace obvinil Západ z „jaderného vydírání“ a pohrozil použitím svého jaderného arzenálu. Spojené státy a další západní země i Kyjev tyto poznámky odsoudily.

Ruský státní podnik urychleně nakupuje jód

Ukrajinský web RBC-Ukrajina uvedl s odkazem na stránky státních nákupů Ruské federace, že státní medicínský podnik Farmzashita urychleně koupit jodit draselný za 5 milionů rublů. Firma uvedla, že na nákup měla jen čtyři dny.

Podle RBC-Ukrajina ale zřejmě není důvod k panice. Společnost každoročně nakupuje jodid draselný. Předběžná výše nabídek se obvykle pohybovala kolem 3,2 milionů rublů.

Jodid draselný pomáhá chránit lidské tělo před radiací. V souvislosti s náznaky, že by Rusko hodlalo použít jaderné zbraně, Češi začali ve velkém nakupovat jodové tablety.

21. září 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video