Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

McVeigh byl popraven

  16:32
Terre Haute - Americký atentátník Timothy McVeigh byl popraven smrtící injekcí ve věznici v Indianě. Třiatřicetiletý McVeigh v neděli zopakoval, že věří tomu, že útok na budovu federální vlády v Oklahoma City, při němž v roce 1995 zahynulo 168 lidí a 600 bylo zraněno, byl legitimní taktikou v boji proti zpupné americké vládě. Atentát byl nejkrvavějším teroristickým činem v historii Spojených států.

McVeigh byl prohlášen za mrtvého v 7:14 hodin místního času (14:14 SEČ).

McVeighovu smrt přivodila směs chemikálií aplikovaná do žil: thiopental sodný během několika sekund odsouzeného uspal, sloučenina bromidů pak ochromila činnost jeho plic a následovala dávka chloridu draselného, který zastavil srdce.

Z místnosti vedle popravčí komory oddělené sklem sledovalo popravu deset členů rodin obětí atentátu. Přítomno bylo i dest zástupců médií, několik McVeighových obhájců a reporér Lou Mitchel, který se podílel na napsání nedávno vyšlé knihy o McVeighovi.

O 650 kilometrů dál, v Oklahoma City, sledovalo popravu na parkovišti poblíž trosek  budovy federálních úřadů na obřím plátně 300 pozůstalých obětí bombového útoku z roku 1995.

McVeigh si nepřál žádného duchovního a požádal svoji rodinu, aby popravě nebyli přítomni.

Poslední McVeighova slova: Jsem pánem svého osudu
Místo plánovaného proslovu zanechal McVeigh jen písemné prohlášení, v němž citoval téměř doslova z básně Williama Ernesta Henleyho nazvané Neporažený (Invictus), která opěvuje triumf lidského ducha. "Jsem pánem svého osudu, jsem kapitánem své duše," zněl jeden z veršů básně.

V neděli McVeigh psal dopisy, spal, sledoval televizi. Poslední noc strávil v cele bez oken hned vedle popravčí komory. Jeho posledním jídlem byla mátová zmrzlina s čokoládou, píše CNN.

Stoupenci popravy se sešli v jednom parku s odpůrci trestu smrti
V časných ranních hodinách se v parku poblíž věznice Terra Haute sešlo zhruba na 100 odpůrců a stoupenců trestu smrti, které odděloval policejní kordón. Vedení věznice počítá, že s blížící se hodinou popravy jejich počet stoupne na několik tisíc. "Sbohem vrahu dětí" napsal na svůj transparent jednadvacetiletý Russell Braun. "Chci tak dát najevo, že si pamatujeme, co se stalo," vysvětlil.

Skupina odpůrců trestu smrti nesla transparenty s nápisy "Zastavte zabíjení" a "Okamžitý zákaz poprav". "Jsme tady, protože stát zabíjí naším jménem a my si myslíme, že to není správné," prohlásil páter Bonowitz z města Tequesta na Floridě.

McVeigh: Je mito líto, ale muselo to být

"Jsem zarmoucen, protože ti lidé museli přijít o život. To je ale povaha věcí," napsal listu Buffalo News ve státu New York, odkud pochází. "Jestliže jsem na cestě do pekla, budu mít společnost," uvedl McVeigh.

McVeigh v neděli sice vyjádřil lítost nad tím, že jeho čin způsobil utrpení, ale zároveň zdůraznil, že je pevně přesvědčen o tom, že to, co udělal, bylo správné.

McWeigh atentát spáchal, jak už tvrdil v minulosti, jako mstu za zásahy federální policie v  Ruby Ridge ve státu Idaho a ve Waco ve státu Texas. Při zásahu v Ruby Ridge byla v roce 1992 zabita manželka amerického nacionalisty Randyho Waevera a při zásahu proti sektě davidiánů přišlo při požáru jejich farmy u města Waco o život 80 lidí. Atentát v Oklahoma City zosnoval McVeigh na den výročí útoku na Waco.

Jsem připraven zemřít, řekl terorista
Poté, co americký federální apelační soud ve čtvrtek odmítl další žádost McVeigha o odložení popravy, oznámili vzápětí jeho právníci, že odsouzený další legální bitvy vzdává a  je připraven zemřít.

McVeigh bude prvním federálním vězněm, který bude od roku 1963 v USA  popraven.

V současnosti platí absolutní trest v 86 zemích světa, z toho
ve 14 jen za válečné zločiny a ve 20 z nich se dlouhodobě
nevykonává.

"Rodiny obětí si už prožily dost, lidé z Oklahomy si prožili dost. Celý národ už si vytrpěl svoje. Timothy McVeigh je vinen. Bylo dokázáno, že je vinen, on sám svoji vinu přiznal, jeho právníci potvrdili, že je vinen. Nastal čas, aby bylo vykonán rozsudek," uvedl bývalý McVeighův žalobce Pat Ryan.

Exekuce měla proběhnout už v květnu
Oklahomská zrůda, jak McVeighovi přezdívají americká média, měla původně zemřít už 16. května. Termín popravy ale zpochybnili teroristovi obhájci, kteří obvinili vládu USA, že zadržovala důkazy o tom, že do atentátu na federální budovu byli kromě McVeigha a Terryho Nicholse zapojeni i další lidé. Kabinet prý navíc o připravované explozi od agentů FBI předem věděl. McVeighovi obhájci tvrdili, že úředníci věděli od svých informátorů o chystaném útoku týdny před 19. dubnem 1995.

Původně McVeigh, který se k atentátu přiznal, odmítl odvolání i žádost o milost, dokonce požádal o co nejrychlejší termín popravy injekcí. Po odložení popravy ale změnil názor. Ukázalo se totiž, že může požádat o nový soudní proces, i když se už jednou odvolání vzdal.

McVeighovi obhájci: Tento případ náš soudní systém nezvládl

Rob Nigh pro CNN řekl, že v případu vyvstaly závažné otázky o práci FBI, které byly kvůli hrůznosti oklahomské tragédie odsunuty stranou. "Jsme přesvědčeni, že tentokrát šlo kvůli závažnosti případu právo stranou," prohlásil. Podobně se vyjádřil další z McVeighových obhájců Richard Burr: "Ještě nikdy nebyl náš právní systém tolik testován ohledně spravedlnosti jako právě v tomto případě, a my jsme tento test rozhodně nesložili na výbornou." 

Soud zamítl žádost o odložení popravy
Federální prokurátor zamítl McVeighovu žádost o odložení popravy, odůvodněnou tím, že si jeho obhájci musí prostudovat 4400 stránek spisů obsahujících důkazy, které jim byly zatajeny, ve středu. Vláda trvala na tom, aby byl McVeigh popraven 11. června. Argumentovala tím, že žádné nové důkazy, které by obhajobě pomohly, neexistují. Obhájci se opět odvolali, ale federální apelační soud jejich žádost ve čtvrtek v noci opět zamítl.

Paul Howel, který při oklahomské explozi přišel o svoji sedmadvacetiletou dceru, řekl, že se bude s dalšími deseti příbuznými obětí přes víkend připravovat na to, aby v pondělí sledoval v přímém přenosu McVeighovu popravu v indianské věznici Terre Haute. " Budu si stále opakovat, že ať Timothy řekne nebo udělá cokoli, nesmí mě to rozhodit. Bude to velmi těžké, o tom vůbec nepochybuji. Ale je to něco, co musím pro dobro své rodiny podstoupit."

Odklad znamenal pro otce atentátníka peklo
Otec odsouzeného Bill McVeigh řekl hned po odkladu popravy, že čekání pro něj znamená peklo. O návštěvách syna říká: "Vždycky si to spolu užijeme. Povídáme si o starých časech. Mluvíme o hokeji, snažíme se udržovat v dobré náladě." Zopakoval, že bude ctít synovu žádost a popravu sledovat nebude. Synovo rozhodnutí neomluvit se za zločin ho prý zklamalo, zároveň ho však nepřekvapilo.

Atentát v Oklahoma City krok za krokem

Výbuch ve středu 19. dubna 1995 po deváté hodině ranní místního času smetl devítipatrovou federální budovu. Ohlušující detonace byla patrná až do vzdálenosti 50 kilometrů. Výbuch půltunové bomby v automobilu zaparkovaném před federální budovou, v níž byla i mateřská školka, utrhl celou severní zeď devítipatrové stavby, zničil několik pater a celé okolí zasypal střepy skla. Zahynulo 168 lidí a dalších 600 bylo zraněno.

V bezprostřední reakci se policisté zaměřili na islámské extremisty. Zatčení McVeighe necelou hodinu a půl po výbuchu kvůli jízdě bez poznávací značky a pro neoprávněné držení zbraně bylo náhodné. Třetí den, kdy byl - na základě shodného popisu s jedním ze dvou podezřelých na místě činu - těsně před propuštěním z vazby McVeigh formálně obviněn. Večer téhož dne policie zatkla i McVeighova přítele, vojenského veterána Terryho Nicholse. Další McVeighův druh z armády Michael Fortier, jenž se stal důležitým svědkem, v srpnu 1995 přislíbil spolupráci s vyšetřovateli výměnou za snížení trestu.

U McVeigha nalezla policie písemnosti naznačující motiv činu. Tichý samotář s nelehkým dětstvím a vášní pro zbraně byl otřesen policejním zásahem proti náboženské sektě Davida Koreshe 19. dubna 1993 v Oklahomě. Akce FBI, při níž tehdy zahynulo přes 80 členů sekty, vyvolala v USA velmi rozporuplné reakce, protože mezi mrtvými bylo i mnoho dětí, a způsob, jakým vláda celou akci zdůvodnila, byl dost nepřesvědčivý. McVeigh se netajil nenávistí vůči federální vládě, která podle něj zavinila smrt přítomných.

Hlavní podezřelý zpočátku prohlašoval, že je nevinen. V květnu 1995 se v novinách neoficiálně přihlásil k odpovědnosti. Budovu Alfreda P. Muraye vybral údajně proto, že byla sídlem několika odboček federálních úřadů a výbuchem nejzranitelnější. O měsíc později svoji vinu, opět v novinách, popřel. Z pumového útoku byli McVeigh a Nichols obžalováni 10. srpna 1995.

Porota v coloradském Denveru uznala McVeigha vinným ze všech bodů obžaloby 2. června 1997 a rozsudek trestu smrti vynesla 13. června 1997. McVeighova komplice Nicholse shledala vinným z vraždy druhého stupně 23. prosince 1997, neboť podle porotců se spiknutí sice zúčastnil, ale byl vinen jen neúmyslným zabitím. K doživotnímu trestu bez možnosti prominutí byl Nichols odsouzen 4. června 1998.

McVeigh, jenž nikdy nepřiznal před soudem svůj podíl na útoku, sám na konci loňského roku požádal o stanovení termínu popravy. Soud jeho žádost potvrdil a 16. ledna letošního roku stanovil datum popravy na 16. května. Vykonání exekuce oddálila 11. května sama justice poté, co vyšlo najevo, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nepředal McVeighovým advokátům některé dokumenty. McVeighovu žádost o odložení popravy odmítl americký federální apelační soud 7. června.

Timothy McVeigh a následky jeho atentátu. Nastražil bombu před budovou federálních úřadů v Oklahoma City v roce 1995. Zabil 168 lidí a přes 600 jich zranil.

Timothy McVeigh a následky jeho atentátu. Nastražil bombu před budovou federálních úřadů v Oklahoma City v roce 1995. Zabil 168 lidí a přes 600 jich zranil.

Za federální věznicí v Terre Haute v Indianě zapadá 10. června slunce. Atentátník Timothy McVeigh zde bude 11. června hned po rozednění v 7:00 místního času (14:00 SEČ) popraven smrtící injekcí. (11. června)

Žena pláče při návštěvě muzea na pamětním hřbitově v Oklahoma City, když si prohlíží fotografie obětí bombového útoku z roku 1995. Terorista McVeigh bude popraven 11. června po rozednění v indianské věznici. (11. června 2001)

Námořní kapiptán Randy Norfleet z Texasu podpírá svoji ženu Jamie, když procházejí kolem pamětního hřbitova v Oklahoma City. Norfleet byl ve federální budově v době exploze, při ní zahynulo 168 lidí a dalších 600 jich bylo zraněno. Terorista McVeigh bude 11. června popraven v indianské věznici. (11. června 2001)

Aktivisté proti trestu smrti pochodují v neděli 10. června k federální věznici v Terra Haute v Indianě, kde bude 11. června popraven atentátník Timothy McVeigh. (11. června 2001)

Aktivistka proti trestu smrti Erica Henry z Chicaga se svojí dcerou odpočívají 10. června po protestním pochodu k věznici Terra Haute v Indianě, kde bude 11. června po rozednění popraven atentátník McVeigh. (11. června 2001)

Farníci z kostela St. Margaret Mary v městě Terre Haute v Indianě se 10. června modlí se svíčkami za atentátníka Timothyho McVeigha. McVeigh bude prvním federálním vězněm, který bude od roku 1963 v USA popraven. (11. června 2001)

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...