Radnice Prahy 6 zakryla pomník maršála Koněva v Praze 6 plachtou. (30. 8. 2019)

Radnice Prahy 6 zakryla pomník maršála Koněva v Praze 6 plachtou. (30. 8. 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Rusko odsun sochy Koněva odmítá. Je to válka proti symbolům vítězství, říká

  • 381
Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku maršálu Ivanu Koněvovi. Zneuctění Koněvova památníku v Praze je podle ruského ministra kultury Vladimira Medinského plivanec do tváře českých občanů.

Ministerstvo se postavilo proti návrhu na přemístění sochy do Ruska, které zvažuje Koněvova dcera Natalja. Podobné památníky si uchovávají smysl jen v místech, kde se konkrétní historické události odehrály, tvrdí Rusko. O osudu památníku má ve čtvrtek jednat zastupitelstvo Prahy 6. 

„To, co dnes vidíme, je noční můra,“ řekl Medinskij televizi Rossija-24. Podle něj je zneuctění Koněvova památníku „prostě příšerné“. Za svůj výrok, ve kterém Medinskij označil starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře za nacistu, se podle svých slov nehodlá omlouvat.

„Je to v první řadě plivanec do tváře českých občanů. Jak těch, kteří bojovali proti nacismu, tak i těch, kteří z vděčnosti postavili památník generálu-osvoboditeli,“ prohlásil ruský ministr.  Česká diplomacie připravuje podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka další kroky v kauze kolem Koněvova pomníku. Slova ruských představitelů nepřispívají budování vztahů, řekl.

Výzva iniciátorům války

„Znovu vyzýváme iniciátory ‚války‘ se symboly vítězství nad fašismem, aby si přestali tropit posměch z památníku Ivana Koněva. S uspokojením bereme na vědomí, že mnohé odpovědné české oficiální osobnosti a politici takový názor sdílejí,“ uvedlo ruské ministerstvo v očividné narážce na stanovisko prezidenta Miloše Zemana, který se proti přemístění Koněvovy sochy postavil.

„Souběžně s nemravnou kampaní kolem památníku v Praze zaznívaly návrhy na jeho převoz do naší země,“ upozornilo ruské ministerstvo. S podobným návrhem přišla nedávno v Moskvě Koněvova dcera Natalja v rozhovoru pro armádní týdeník Zvezda.

 Vedení Prahy 6 ho uvítalo. „V této souvislosti chceme zdůraznit, že památníky si uchovávají svůj smysl jen v návaznosti na místa, kde ke konkrétním historickým událostem došlo,“ uvádí se v ruském prohlášení.

Koněvova dcera chce památník převézt do Moskvy, starosta Kolář je pro

Jakékoli návrhy na možné přemísťování památníků jsou „znevážením významu těch slavných a tragických stránek dějin, jimž jsou věnovány,“ upozornilo ministerstvo. 

Připomnělo přitom odpovědnost českých úřadů plnit rusko-českou dohodu o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, která obsahuje oboustranné závazky ochrany vojenských památníků na území druhého státu. Česká diplomacie ale oponuje, že na pražskou Koněvovu sochu se dohoda nevztahuje.

Ministr Petříček nabízí zprostředkování věcného dialogu

Česká diplomacie připravuje podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka další kroky v kauze pomníku maršála Ivana Koněva v Praze 6. Slova ruských představitelů ohledně sporu nepřispívají podle ministra budování dobrých vztahů.

Petříček varoval před tím, aby spor o pomník rozděloval společnost. Za důležité považuje, aby se debata vedla věcně. "Budeme dělat další kroky, aby se záležitost vyřešila. Je důležité, aby se ta debata vedla věcně a podívali jsme se i na její právní aspekty," konstatoval.

Doplnil, že ministerstvo zahraničních věcí nabízí zprostředkování věcného dialogu mezi oběma stranami na zahraničněpolitické i historicko-odborné úrovni.

Souhlasíte s tím, že by se Koněvova socha měla odsunout z nynějšího místa v Praze 6?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 18. září 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 1341
NE
NE 713
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video