Na náměstí Interbrigády v Praze 6 se v pondělí odpoledne sešli lidé kritizující...

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 se v pondělí odpoledne sešli lidé kritizující zakrývání sochy maršála Ivana Koněva plachtou. (2. září 2019) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Koněvova dcera chce památník převézt do Moskvy, starosta Kolář je pro

  • 1176
Dcera sovětského maršála Ivana Koněva Natalja Koněvová začátkem týdne na stránkách ruského armádního týdeníku Zvezda oznámila, že se pokusí převézt památník svého otce z Prahy. Ruská státní televize pak odvysílala, že se dějiny druhé světové války staly v Praze důvodem k vyřizování účtů.

„Zatímco se Češi hádají o výklad vlastních dějin, dostali jsme nápad převézt pražský památník do Ruska,“ uvedla pro týdeník Koněvová s tím, že na rozhodnutí pražských úřadů o osudu sochy nehodlá čekat. 

Pomník by prý mohl stát na moskevské ulici Maršála Koněva. „Ivan Koněv Čechům nic neudělal, ale nejsou žádné záruky, že vandalové nechají památník na pokoji. Budu žádat jeho převoz,“ zdůraznila Koněvova dcera, která je prezidentkou ruského Fondu památky vojevůdců vítězství. 

Dějiny druhé světové války se staly důvodem k vyřizování účtů, uvedla v neděli na svém webu v komentáři k bojům o pražskou sochu sovětského maršála ruská státní televize NTV. Polemika se dostala do ruských médií po výroku ministra kultury Vladimira Medinského, který starostu šestého pražského obvodu označil za nacistu.

Kolář: Je to vstřícný krok

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 považuje rozhodnutí dcery sovětského maršála přemístit sochu za vstřícný a moudrý krok, který by dění kolem pomníku uklidnil. Lituje, že to ruská strana neudělala už dříve, kdy jí městská část sochu nabízela. 

„Pokud je to pravda a nejedná se o další várku fake news, jakými jsme ze strany Kremlu a Hradu byli v posledních dnech s železnou pravidelností zásobováni, pak budeme i o této možnosti na zasedání zastupitelstva jednat,“ uvedl Kolář.

Podle televize NTV se kvůli soše „obyvatelé Prahy na ulicích ještě tak vášnivě nestřetli“. Komentář popisuje demonstraci u Koněvovy sochy z minulého pondělí, která vyústila v policejní zásah. Cituje názory účastníků, kteří záměr sochu přemístit nebo odstranit označili za pokusy o přepisování dějin a popření úlohy sovětské armády při osvobozování Československa.

Místní úřady daly najevo, že za ochranu a čištění památníku už nechtějí platit, uvedla televize NTV. „Jednoznačně dali na srozuměnou, že jednodušší a levnější je památník zlikvidovat. Tím se všechny spory kolem něj vyřeší. Něco jako ‚není památník, není problém‘“, uvádí se v komentáři.

NTV upozornila, že správa třetího pražského obvodu zvažuje přejmenování Koněvovy ulice. „Zatím tam tabulky se jménem vojevůdce stále visí, ale už se všeobecně diskutuje o novém názvu,“ uvedla televize.

8. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue