Abderrahman Bouanane na soudním řízení ve finském Turku. | foto: Reuters

Maročana, který vraždil nožem ve finském Turku, odsoudili na doživotí

  • 41
Finský soud v pátek uložil doživotní trest Maročanovi Abdarrahmánu Buananimu za útok nožem s teroristickým úmyslem. Neúspěšný žadatel o azyl loni v srpnu ve finském městě Turku ubodal dvě ženy a zranil dalších osm lidí. Jeho čin je považován za první teroristický útok ve Finsku.

Buanani, jemuž bylo v době spáchání činu 22 let, se už dříve vyšetřovatelům k odpovědnosti za útok z 18. srpna přiznal, ale odmítl, že by spáchal teroristický čin, jak tvrdila žaloba. Přitom uvedl, že se považuje za vojáka Islámského státu (IS). Teroristická organizace se ale k útoku nepřihlásila. Podle prokuratury Maročana motivovala nenávist po těžkém bombardování syrského města Rakká západní aliancí. O průběhu vyšetřování jsme psali zde.

Okresní soud kraje Varsinais-Suomi však ve svém prohlášení uvedl, že obžalovaného poslal za mříže kvůli spáchání „dvou vražd s teroristickým záměrem a osmi pokusů o vraždu s teroristickým záměrem“.

Žalobce Hannu Koistinen řekl, že Buanani chtěl šířit strach mezi občany a pravděpodobně chtěl být zastřelen policií a zemřít jako mučedník. Policie ho však po spáchání činu na hlavním náměstí v Turku postřelila do stehna a zadržela. Podle agentury Reuters doživotí ve Finsku znamená, že odsouzený ve vězení stráví nejméně 12 let. 

Buanani žádal ve Finsku o azyl, ale dostal zamítavou odpověď. Ještě před útokem se proti tomuto rozhodnutí odvolal.  Ještě před útokem se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Vyšetřovatelé uvedli, že zamítnutí žádosti o azyl pravděpodobně nebylo motivem k útoku.

V Turku vraždil nožem Maročan Abdarrahmán Buananim (srpen 2017):

18. srpna 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video