Marihuana mate sperma, tvrdí vědci

  • 9
Po konzumaci marihuany není "zmatený" jen samotný kuřák, ale i jeho spermie, tvrdí vědecká studie. Sperma mužů, kteří pravidelně kouří marihuanu, podstatně ztrácí energii a schopnost početí. Podle vědců nemohou spermie najít cestu k mateřskému vajíčku a odumírají.

Vědci State University of New York v Buffalo provedli vůbec první výzkum chování spermií u kuřáků marihuany, připomíná CNN.

"Spermie se pohybují příliš brzy příliš rychle," uvádí ve zprávě vedoucí výzkumu Lani Burkmanová.

"Při své cestě k mateřskému vajíčku se chovají jako bláznivé - jsou hyperaktivní," tvrdí vědkyně.

U kuřáků marihuany je špatné načasování spermií při přechodu k matčinu vajíčku. "Sperma ztratilo svou životadárnou sílu ještě před tím, než dosáhlo vajíčka,"
vysvětlila Burkmanová.

Studie, která byla představena na lékařském kongresu v San Antoniu, rovněž ukázala, že milovníci marihuany mají méně spermatu.

Problémy asi způsobuje jedna aktivní složka marihuany - tetrahydrocannabinol (THC) - psychoaktivní chemikálie, která u lidí vyvolává pocity, že jsou v pohodě. "Nevíme, co přesně způsobuje změnu fungování spermatu," říká autorka studie.

"Myslíme si nicméně, že to může být jedna z těchto dvou věcí: THC působí nevhodné načasování buď přímou stimulací, nebo to může být tím, že pomáhá obcházet normálně utlumené mechanismy. Ať už je to cokoli, sperma se pohybuje příliš rychle moc brzy."

I když lidé přestanou marihuanu kouřit, THC zůstane v jejich těle uchována ještě řadu měsíců, než z něj definitivně zmizí.

"Určitě bych proto všem, kteří chtějí zplodit dítě, a to jak mužům, tak ženám, doporučila, aby marihuanu nekouřili," dodala Burkmanová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video