Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS)...

Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba (9. dubna 2019) | foto: Profimedia.cz

Kotlebu začali před volbami soudit kvůli extremismu. Hrozí mu až osm let

  • 184
Na Slovensku začalo soudní líčení s šéfem krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marianem Kotlebou, který čelí obžalobě v souvislosti se šeky s extremistickou symbolikou. Poté, co soudkyně oznámila, že delikt možná posoudí přísněji, byl soud na Kotlebovu žádost odročen na březen. LSNS je měsíc před parlamentními volbami druhou nejpopulárnější stranou v zemi.

Prokuratura obžalovala Kotlebu za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků, každý v částce 1488 eur (37 500 korun).

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v symbolice extremistů. Čtrnáctka znamená počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Číslo osm pak představuje osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je proto považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

V případě uznání viny z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení základních práv a svobod Kotlebovi hrozí čtyři až osm let vězení. Původně se mluvilo o nižším trestu za projevy sympatie k takovému hnutí. Zároveň by přišel o mandát poslance. Obžalobu proti Kotlebovi projednává Specializovaný trestní soud, který se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy a také extremistickými delikty.

Politik odmítl množnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu, která by mu výměnou za doznání zajistila nižší trest než v případě uznání viny v běžném procesu.

Loni na podzim slovenský nejvyšší soud uznal vinným tehdejšího poslance LSNS Milana Mazureka z trestného činu za jeho protiromské výroky a uložil mu pokutu. Mazurek kvůli tomu přišel o mandát poslance. V nadcházejících volbách se o přízeň voličů uchází z posledního místa kandidátní listiny LSNS.

Průzkumy předpovídají, že Kotlebova strana skončí v parlamentních volbách konaných 29. února na druhém místě za Směrem Roberta Fica. Podpora vládní strany se už propadla pod 20 procent.

„Kotleba posiluje a má šanci dostat se k 15 procentům, což je údaj, který může stačit na volební vítězství. Nelze očekávat, že zklamaní voliči Směru přejdou ke stranám demokratické opozice,“ říká sociolog a ředitel agentury Focus Martin Slosiarik. Dodal, že LSNS, která dostala ve volbách v roce 2016 osm procent hlasů, získává na svou stranu i nevoliče a mladé lidi, kteří půjdou hlasovat poprvé. „Lidé vnímají, že standardní politika selhala a že musí přijít nějaký vůdce, který udělá pořádek,“ uvedl.

Kotleba v minulosti navštívil Česko: 

18. srpna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video