Svíčky za mrtvé děti před školou v Lommelu (15. března 2012) | foto: AP

Mám se skvěle, psala Emma rodičům. Dopis přišel až po tragédii v tunelu

  • 91
Rodinu z belgického Lommelu, která ztratila dceru v troskách havarovaného autobusu, čekal jen den po děsivé zprávě další šok. Do schránky dorazil dopis, který malá Emma poslala ještě před odjezdem. Zdrcení rodiče si v něm přečetli, jak skvěle se jejich dcera na zájezdu měla, ale že už se jí po nich stýská.

Zatímco vyšetřovatelé zkoumají příčiny tragického nárazu na stěnu tunelu a rekonstruují poslední minuty zájezdového autobusu, vyplouvají na povrch osobní tragédie zasažených rodin.

Nehoda autobusu

Mezi trpící rodiče, kteří přišli o svého potomka, patří i padesátiletý Johan Molemans. Elektrotechnik z belgického Lommelu se jen pomalu smiřuje se ztrátou své jedenáctileté dcery Emmy.

Ta vůbec poprvé vyrazila na lyžařský kurz do Švýcarska spolu se svými třemi kamarádkami. Ze slov zlomeného otce mrazí: "Stále tu sedím a čekám, že mi někdo zavolá a ubezpečí mne, že to byl jen strašný omyl. Že je Emma stále naživu..."

Identifikovat dceřino tělo odletěla do Švýcarska pouze manželka. Teprve pak bude možné Emmu převézt zpět domů. Otec zůstal doma se zbylými dvěma syny.

Poslední věty

Den po zdrcující zprávě ho čekal další šok. V poštovní schránce přistál pohled ze švýcarských hor, který Emma stihla odeslat ještě před odjezdem z lyžařského resortu.

"Zdravím všechny doma! Byli jsme lyžovat. Náš instruktor je moc milý. Také jsme byli na túře. A nakonec sjížděli sjezdovku na igelitových pytlích. A večer společně zpívali písničky, je to tu skvělé. Už mi ale chybíte."

Když otec dočítá dopis od dcery, tak se mu v závěru dojetím zlomí hlas. "Nejdřív jsem byl v šoku," popisuje pro švýcarský web Blick.ch. "Ale je to vlastně nádherné mít ještě jednu zprávu od Emmy a vědět, že si tolik užívala poslední dny..."

Třetí den od tragické nehody autobusu plného dětí ve švýcarském tunelu se Belgie ponořila do smutečního dne. Uctívá tak památku osmadvaceti obětí.

Většina z nich byly dvanáctileté děti ze dvou belgických škol, které se vracely z lyžařského kurzu. Příčina nehody je stále neznámá. Plně obsazený autobus v úterý večer čelně narazil do odstavného výklenku švýcarského tunelu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue