Migranti na lodi Ocean Viking provozované Lékaři bez hranic (snímek byl pořízen...

Migranti na lodi Ocean Viking provozované Lékaři bez hranic (snímek byl pořízen někdy mezi 9. a 12. srpnem 2019) | foto: Reuters

Aktivisté opět uspěli. Malta přijme loď s 356 migranty, v EU si je rozdělí

  • 282
Loď nevládních organizací Ocean Viking s 356 migranty zakotví na Maltě. Afričany převezmou Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko, oznámil maltský premiér Joseph Muscat. Ve středu jiná nevládní organizace prosadila vylodění 80 migrantů v Itálii.

Loď Ocean Viking provozují francouzské organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée. Posádka nabrala běžence ve vodách u Libye při několika záchranných operacích před dvěma týdny. 

Mezi migranty jsou čtyři ženy a 103 nezletilých, většina ve věku od 15 do 18 let. Pocházejí z desítky afrických zemí, nejvíc ze Súdánu. Francouzská vláda informovala, že převezme 150 z nich. 

„Po jednáních s Evropskou komisí a zeměmi EU, konkrétně Francií a Německem, Malta souhlasila, že se zapojí do řešení patové situace lodi Ocean Viking,“ napsal na Twitteru Muscat. Doplnil, které země migranty převezmou, a uvedl, že žádný z nich nezůstane na Maltě. 

Asi půlmilionová Malta, jejíž rozloha je menší než území Prahy, uzavírá své přístavy lodím nevládních organizací s migranty, dokud země EU neslíbí, že je převezmou. Stejně to dělá od loňska i Itálie, jejíž vláda tak činí v rámci své přísné protiimigrační politiky. 

Ocean Viking byla dosud trochu v mediálním stínu lodi španělské nevládní organizace Open Arms. Ta po téměř třech týdnech ve středu vylodila 80 afrických migrantů na italském ostrově Lampedusa. Do přístavu se dostala až díky rozhodnutí prokuratury, která ale nařídila loď zabavit. 

Jednejte humánně, apelují na Evropany Lékaři bez hranic

„Některé země EU se nyní zachovaly humánně... Je zapotřebí, aby evropské vlády urgentně vytvořily mechanismus pro vyloďování lidí, kteří jsou zachráněni na moři,“ uvedla MSF.  

KOMENTÁŘ: Kyvadlová migrace. Lidi vykládá na jihu Evropy jedna loď za druhou

Koordinátor MSF z Ocean Viking Jay Berger zdůraznil, že migranti na palubě trpěli ve vlasti a ještě víc v Libyi. MSF tuto zemi nepovažuje za bezpečnou a vylodit migranty tam by podle ní odporovalo mezinárodnímu právu

„Léčili jsme lidi s válečnými zraněními, kteří uvázli na frontové linii v Tripolisu. Viděli jsme jizvy těch, kteří přežili letecké útoky na detenční zařízení Tajoura. Mluvili jsme s lidmi, kteří přežili potopení lodí a zadržování. Vyslechli jsme příběhy plné brutálního bití, zabíjení elektrickým proudem, mučení...,“ upozornil Berger. 

„Evropské země se musí upřímně podívat na to, jakou roli hrají v zadržování lidí v těchto situacích,“ dodal v narážce na podmínky v Libyi, jejíž pobřežní stráž EU podporuje. 

Berger oznámil, že MSF teď doplní palivo a zásoby Ocean Viking. „Pokud se budou lidé topit a utíkat z Libye, budeme mít nadále povinnost zachraňovat na moři,“ uzavřel. 

Richard Gere navštívil španělskou loď s migranty (9.8.2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video