Voják malijské armády během operace Barkhane v Ndaki (29. července 2019).

Voják malijské armády během operace Barkhane v Ndaki (29. července 2019). | foto: Reuters

IS v Mali útočil na vojenskou základnu, mezi padesátkou mrtvých je i Francouz

  • 12
V africkém Mali v posledních dnech kvůli útokům islamistů zemřely desítky vojáků. Jedním z nich byl i Francouz Roman Pointeau. O život přišel při výbuchu nastražené nálože. Stejným způsobem byli v sobotu zabiti také dva malijští vojáci. S pátečním útokem na základnu, při kterém zemřelo 49 vojáků, tak země přišla o 51 členů armády.

Čtyřiadvacetiletý poddůstojník Pointeau se stal osmadvacátým francouzským vojákem zabitým v Mali od začátku francouzské vojenské operace v této zemi v roce 2013. K útoku se podle francouzského tisku přihlásil Islámský stát. 

V prohlášení vydaném skrze komunikační aplikaci Telegram uvedl, že jeho bojovníci si vybrali jako cíl francouzský konvoj u vesnice Indelimane v regionu Ménaka.

Podle dostupných informací byl voják loni od února do června na své první africké misi v Čadu, po které byl povýšen na desátníka. Do Mali dorazil v říjnu. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron vzdal vojákovi hold a vyjádřil soustrast pozůstalým. Podle prezidenta se také nic nemění na odhodlání Paříže nastolit v oblasti mír.

V sobotu byli také zabiti dva malijští vojáci a dalších šest utrpělo zranění během hlídky v centrální části země poté, co jejich vozidlo najelo na nastraženou nálož. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na malijskou armádu.

„Během hlídky vozidlo ozbrojených sil Mali bylo improvizovanou náloží vyhozeno do povětří. Bilance činí dva mrtvé a šest zraněných,“ uvedla armáda na Twitteru.

Černým dnem pro ni však byl pátek, kdy při útoku na vojenskou základnu na severovýchodě země zemřelo 49 lidí. I k němu se podle agentury AFP přihlásili teroristé napojení na IS. Vojáky napadli na stanovišti mezi městy Ménaka a Ansongo nedaleko hranic s Nigerem. Šlo o jeden z nejvážnějších incidentů, jaký malijskou armádu za poslední roky zasáhl.

Armáda se navíc stále vzpamatovává z koordinovaného útoku na dva armádní tábory ve středním Mali z 30. září, který si vyžádal nejméně 38 obětí. Několik různých zdrojů se však shoduje, že byla oficiální bilance podhodnocena.

V Mali bylo při etnicky motivovaném masakru zavražděno 134 lidí

Sever Mali padnul do rukou islamistů v roce 2012 při ozbrojeném pokusu o státní převrat. Jejich postup na jih se podařilo zastavit i díky přítomnosti francouzských vojáků a mise MINUSMA, v rámci které jsou v zemi také čeští vojáci. 

Malijským bezpečnostním složkám se však ani se zahraniční podporou stále nedaří rozsáhlé části vlastního území kontrolovat. I přes misi OSN, silnou francouzskou vojenskou přítomnost a vytvoření regionálního vojenského uskupení islamisté odolávají a loni podle údajů OSN podnikli 237 útoků. 

Celé oblasti země se nalézají mimo kontrolu vládních sil a jejich spojenců. Od roku 2015 se islamistické násilí šíří ze severu do mnohem lidnatějšího středu země, kde se mísí s konflikty mezi jednotlivými etniky a společenstvími. Příznačný byl březnový masakr ve vesnici Ogossagou u hranic s Burkinou Faso se 160 oběťmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video