Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Přístupové rozhovory s Makedonií a Albánií mohou začít, míní Evropská komise

  • 112
Evropská komise v úterý členským zemím Evropské unie navrhla, aby zahájily přístupové rozhovory s Makedonií a Albánií. Oznámila to šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a komisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn.

Albánie o kandidátský status požádala v roce 2009, proces ovlivnily pomalé reformy justice a boje s korupcí a zločinností. Proces také chtěla blokovat Česká republika kvůli sporu podniku ČEZ s Tiranou, nakonec však firma oznámila, že se s albánskou stranou dohodla na narovnání. V červnu 2014 Albánie kandidátský status získala.

Albánie vykročila do Evropy, dostala status kandidátské země

V jejím případě mají některé velké členské státy EU obavy například z růstu kriminality uvnitř unie. Evropská unie ale dává v poslední době zemím ze západního Balkánu intenzivně najevo, že jejich budoucnost je evropská.

Makedonii vstup do EU dlouhodobě komplikuje spor s Řeckem, které si název Makedonie nárokuje pro sebe a odmítá, aby se tak její severní soused jmenoval. Makedonie se přesto v roce 1993 dočkala mezinárodního uznání - byla přijata do OSN a Mezinárodního měnového fondu. V obou případech však pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Anglická zkratka tohoto názvu FYROM je stále používána v dokumentech mezinárodního společenství.

Konec provokací, Makedonie se kvůli vidině NATO už nebrání změně jména

A dál už mladou republiku Řecko nepustilo. Kandidátem členství v EU je Makedonie od roku 2005, přístupové rozhovory však kvůli odporu Atén dosud nezačaly. Přihlášku země do NATO Řecko v roce 2008 vetovalo. Loni v červnu se Makedonci rozhodli pro kompromis jako cenu za to, že se dostanou do NATO a poté i do Evropské unie. 

Hahn jak u Makedonie, tak u Albánie ocenil reformy v klíčových prioritách, tedy změny veřejné zprávy a soudnictví, boj s korupcí a organizovaným zločinem a ochranu menšin. 

„Naše rozhodnutí je založeno na zevrubné a faktické analýze. Obě země v posledních měsících udělaly mnohé a to by mělo být uznáno,“ dodal Hahn s tím, že nyní je na EU, aby na pokrok dvojice na cestě do Evropy reagovala.

Za měsíc se v bulharské metropoli Sofii uskuteční vrcholná schůzka EU a šesti států regionu, kde by měla Unie vstřícný postoj vůči Balkánu ještě více zdůraznit. Rozhovory o vstupu už začaly v roce 2012 s Černou Horou a v roce 2014 se Srbskem a podle Mogheriniové obě země postupují dobře. „Je to proces. Udržení a prohloubení reforem ve všech oblastech musí - a já jsem si jista, že také bude - pokračovat,“ poznamenala Mogheriniová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video