Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Makedonci blokují zásoby pro NATO

  15:27
Severoatlantická aliance vyzvala makedonské úřady, aby odstranily z hlavní silnice spojující zemi se sousedním Kosovem blokády. Jde přitom o hlavní zásobovací trasu pro jednotky NATO. Silnici od soboty blokuje skupina několika desítek Makedonců, kteří tak protestují proti zásahu aliance v Makedonii. První jednotky dorazily do Makedonie v pátek. Vojáci se budou podílet na odzbrojování albánských povstalců.

Protestující odmítli komunikaci vedoucí ze Skopje k hraničnímu přechodu Blace opustit, dokud nebudou splněny jejich požadavky. Průjezd povolují pouze vozidlům makedonské armády a záchranné služby.

Mluvčí armády vyzval k ukončení protestu
Mluvčí makedonské vlády Antonio Milosovski oznámil, že protestující by měli opustit barikády ze starých automobilů, avšak neuvedl žádné podrobnosti, kdy by se tak mělo stát.

"Ačkoli chápeme jejich požadavky, apelujeme na ně, aby pochopili, jak důležitá je tato silnice, a aby zrušili blokády ve snaze napomoci státním institucím a našim partnerům v NATO," oznámil Milosovski.

Neustoupíme, tvrdí demonstranti
Organizátor blokády, vůdce Světového kongresu Makedonců Todor Petrov však prohlásil, dokud nebudou splněny jejich požadavky, blokádu nezruší. Protestující podle jeho slov žádají, aby zahraniční jednotky podnikly rázná opatření proti albánským povstalcům, kteří okupují sever Makedonie a brání Makedoncům v návratu domů.

Západ by měl podle Petrova též zaplatit Makedonii kompenzace kvůli mírovým jednotkám NATO a správě OSN, která řídí Kosovo, neboť nedokázaly zastavit povstalecké hnutí v provincii před jeho rozšířením do Makedonie. Zároveň vyzval Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii, aby obvinil velitele Národní osvobozenecké armády (UÇK) z genocidy, etnických čistek a zločinů proti lidskosti.

V Tetovu sporadické incidenty
Z Makedonie byly v neděli hlášeny sporadické incidenty z okolí druhého největšího makedonského města Tetova. Informovala o tom makedonská média s tím, že tyto přestřelky si nevyžádaly žádné oběti na životech. Makedonská tisková agentura označila situaci v zemi za klidnou.

Silnice je neprůjezdná od soboty
Asi 60 Makedonců ve vedru zatarasilo silnici v obou směrech pytli s pískem, kotouči ostnatého drátu i několika auty. "Zablokovali jsme komunikační spojnici agresorům z NATO, kteří dopravují drogy a zbraně albánským teroristům," prohlásil jeden z demonstrantů, 39letý mechanik Georgi Petrovski.

Dodal, že demonstraci organizuje Světový kongres Makedonců, který sdružuje různé nevládní organizace, a výbor Makedonců, které albánská gerila vyhnala z jejich domovů.

Dohoda Makedoncům škodí, míní demonstrant
Petrovski a další odsoudili dohodu, kterou 13. srpna uzavřely makedonské a albánské politické strany, aby učinily přítrž potyčkám vládních jednotek s albánskými ozbrojenci. "Všechna opatření vlády jdou proti makedonskému lidu a proti státu," prohlásil Petrovski.

Vládní středisko pro krizové situace již dříve oznámilo, že demonstranti silnici zablokovali už v noci. Zarasili ji 16 automobily, autobusem a kamionem s pískem.

Další čeští vojáci v sobotu dorazili do Makedonie
Krátce po jedenácté hodině dorazili čeští vojáci na Makedonie. Zbylí 104 čeští vojáci se v metropoli Skopje připojí k 16 příslušníkům elitní jednotky z Chrudimi, kteří odletěli v pátek. Spolu s Brity a Francouzi se budou podílet na misi NATO pověřené odzbrojením albánských povstalců.

V pátek večer přiletělo do Skopje i prvních šestnáct vojáků francouzského kontingentu.  Francie hodlá vyslat do připravované operace NATO 530 vojáků, což bude druhý největší národní kontingent po britském.

Francouzští vojáci tvoří spolu s Brity, jejichž první část přiletí rovněž dnes večer, a s českými vojáky předsunutou jednotku. Jejím úkolem je zmapovat situaci v terénu a připravit zázemí pro příchod celého kontingentu NATO, který bude tvořit 3500 vojáků. Celá předsunutá jednotka by se měla do Makedonie přemístit do konce víkendu.

O vyslání celé mise NATO musí ale nejprve rozhodnout Rada NATO, která se k tomuto účelu sejde po neděli a vyhodnotí, zda jsou pro operaci Essential Harvest (Hlavní sklizeň) splněny všechny podmínky. Tou základní je dodržování příměří mezi albánskými povstalci a vládními silami.

Dorazili i první britští vojáci předvoje NATO
Do Makedonie v pátek dorazili také první britští vojáci. Agentura AFP informovala, že krátce po 22. hodině SELČ přistál na letišti ve Skopje letoun se 40 britskými vojáky, kteří mají za úkol vybudovat zázemí pro velení operace.

Britská 16. výsadková brigáda o 400 vojácích bude hlavní částí předsunutých jednotek, které mají vybudovat velitelství operace. Úkolem předvoje je zmapovat situaci v terénu a připravit zázemí pro příchod celého kontingentu NATO.

Češi byli první
Čeští vojáci odlétající v pátek dopoledne z letiště v Pardubicích přistáli po 14. hodině v makedonském hlavním městě Skopje a do země dorazili jako první z mezinárodních sil OSN. Vojenské letouny AN-26 přepravily do Makedonie dva terénní Land Rovery a další zavazadla.

Všech šestnáct mužů ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi přijelo s velkým zavazadlem a samopalem.

Dopravní letadlo TU-154 odstartovalo se zbytkem české mise z pardubického letiště v sobotu v devět hodin dopoledne. Mezi 104 vojáky jsou ženisté, pyrotechnici, logisté a zdravotníci, mezi nimi jsou i dvě ženy.

Armáda se pouští do nebezpečné mise
Česká armáda se pouští do zřejmě nejnebezpečnější mise ve své historii. Sto dvacet chrudimských výsadkářů budou mít společně s britskými vojáky za úkol do čtrnácti dnů připravit podmínky pro příjezd hlavního kontingentu Severoatlantické aliance.

Plán cesty

V pátek v 10:30 a v 10:40 odletěla dvěma letadly AN-26 první 16členná skupina  vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi. Ve Skopje letadla přistála po 14. hodině.

Ve skupině jsou především řidiči, které na letišti vyzvedne vojenská tatra. Skupina má za úkol připravit transport ostatních příslušníků české jednotky, která odletí z Pardubic v sobotu ráno.

"Nemůžeme se stoprocentně spolehnout na to, že se každý podrobí dohodám," řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Mise se podle něj odlišuje od předchozích tím, že bude řešit zatím naplno nerozpoutaný konflikt. Čtyřsetčlenná jednotka britských a českých vojáků má za úkol vybrat poblíž Skopje místo, kde bude sídlit hlavní štáb NATO.

"Musí vytvořit podmínky pro základní ubytování, stravování a ochranu prostoru," uvedl Šedivý. První dny budou znamenat pro vojáky podle něj velkou improvizaci. Generál navíc varoval před možnými útoky na jednotku. 

"Za nejvážnější považujeme minové nebezpečí," uvedl velitel 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi Aleš Opata. Vysílaní vojáci jsou však podle něj zkušení veteráni, kteří na Balkáně už nejméně jednou byli.

Navíc již od května zintenzivnili výcvik. Po příchodu hlavních sil budou mít výsadkáři za úkol doprovázet konvoje, důležité osoby a hlídat základnu. Armáda počítá s tím, že čeští vojáci zůstanou v Makedonii měsíc. Šedivý nicméně nevyloučil, že mise bude odvolána a vojáci se vrátí již za dva týdny.

Prezident republiky Václav Havel  zaslal výsadkářům, kteří odlétají na misi do Makedonie, telegram

Vojáci,
uvítal jsem rozhodnutí české vlády o účasti Armády České republiky na operaci Essential Harvest. Česká republika svou účastí potvrzuje, že si je plně vědoma toho, že členství v Severoatlantické alianci je pro nás jistotou i závazkem: dává nám nejen naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována jakémukoli agresorovi, ale zároveň vyjadřuje naše jasné odhodlání spoluodpovídat za svobodu národů, lidská práva, demokratické hodnoty a mír na našem kontinentě.

Skutečnost, že byl České republice svěřen tak prestižní úkol, jakým je ochrana vrchního velitelství operace, a fakt, že je vaše jednotka součástí předvoje celého kontingentu, dokazuje, že Česká republika je spojenci vnímána jako spolehlivý a plnohodnotný partner.

Čeká Vás nelehký úkol. Obě znesvářené strany sice prokázaly odhodlání a vůli k nalezení smíru, na cestě k dosažení tohoto cíle je však jistě ještě čekají těžké zkoušky. Je na vás, abyste svým nasazením přispěli ke zklidnění situace v posledním válečném ohnisku v Evropě.

Rád bych vám všem, dámy i pánové, popřál hodně štěstí a úspěchů při plnění vaší mise. Občané České republiky budou moci na vás být jistě právem hrdi.

Rusko podpoří zachování územní integrity
Generální tajemník NATO George Robertson v pátek o situaci v Makedonii a připravované operaci informoval telefonicky ruského ministra zahraničí Igora Ivanova. Ruský ministr podle agentury AFP Robertsonovi řekl, že Rusko je připraveno napomoci k zachování územní integrity Makedonie.

Americká vláda uvažuje o tom, že finančně podpoří informační kampaň na podporu mírové dohody, kterou podepsala makedonská vláda a představitelé albánské menšiny. List Washington Post s odvoláním na zdroje ve Skopje a Washingtotu informuje, že USA by mohly věnoval až 250 tisíc dolarů na kampaň v makedonském rozhlase, televizi a tisku.

Proti rozhodnutí Řecka vyslat své vojáky do Makedonie večer v Soluni poklidně demonstrovala asi stovka lidí. Podle agentury AP šlo především o členy řecké komunistické strany, která je proti působení NATO na Balkáně.

Obě strany se obviňují z porušování příměří
Makedonie obvinila albánské povstalce z vyvolávání násilností v době, kdy se rozhoduje o vyslání jednotek NATO do Makedonie.

Podle makedonské vlády porušili během noci na pátek povstalci příměří na několika místech.

Povstalci zase tvrdí, že boje vyvolává makedonská armáda. Mluvčí makedonského ministerstva obrany Marijan Gurovski informoval o nočních přestřelkách ve vesnicích Nikuštak a Vistica.

Aliance čeká na splnění podmínek

Podle nejmenovaného zdroje NATO prý aliance ještě čeká se zahájením operace Essential Harvest (Hlavní sklizeň) na splnění všech podmínek, což je kromě dodržování příměří i detailní plán sběru zbraní, který podepíší albánští rebelové.

Britské jednotce, která má zpravodajské úkoly, připraví nezbytné logistické zázemí pro celý kontingent a vybuduje velitelský štáb nadcházející mise, bude velet generál Barney White-Spunner. 

S misí NATO souhlasí vláda i rebelové
Makedonská vláda ve středu misi NATO formálně schválila. Skopje pak s NATO podepsalo dokumenty o statusu a mandátu sil aliance, čímž byla splněna jedna z posledních technických podmínek pro vyslání sil NATO.

V úterý se dohodli s aliancí na odzbrojení albánští rebelové. Za Národní osvobozeneckou armádu (UÇK) dohodu podepsal politický předák rebelů Ali Ahmeti.

Češi budou v Makedonii chránit velení, čtěte ZDE.

Albánci se stále cvičí na válku.

V Tetovu byl ve čtvrtek zabit makedonský policista
V Tetovu byl zřejmě albánským povstalcem zastřelen makedonský policista. Tento incident ohrozil křehké příměří den před příjezdem první části předsunutých sil NATO. Armádní zdroje obviňují z vraždy albánské rebely. Je to první člen bezpečnostních sil, který zahynul od neděle, kdy makedonská vláda jednostranně obnovila příměří.

Několik ozbrojených incidentů na severu a severozápadě země, které se staly od pondělního podpisu mírové smlouvy, se až do čtvrtka obešlo bez obětí.

Podmínky pro operaci NATO:
1)
Mírová dohoda
2) Smlouva mezi NATO a makedonskou vládou o právním rámci rozmístění jednotek aliance
3) Zachování příměří
4) Souhlas albánských rebelů s odzbrojením

Mírová dohoda
Po týdnech trvajících mírových rozhovorech v Ohridu na jihozápadě Makedonie podepsaly v pondělí makedonské a albánské politické strany konečnou dohodu.

Na podpis dohlíželi generální tajemník NATO George Robertson, vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, výkonný předseda OBSE Mircea Geoana a šéf belgické diplomacie Louis Michel, jehož země právě předsedá Evropské unii.

Velitel povstalecké Národní osvobozenecké armády (UÇK) Shpati krátce po podpisu dohody řekl, že UÇK mírovou dohodu přijme a o své demobilizaci rozhodne do 15 dnů. Ujistil, že uvnitř UÇK nejsou frakce a že všechny brigády budou respektovat rozkazy a rozhodnutí generálního štábu.

Zabavené zbraně budou likvidovat Řekové
Zbraně, které NATO odebere albánským povstalcům, budou zlikvidovány v Řecku. Západní zdroj ve Skopje se domnívá, že povstalci by měli odevzdat téměř 2500 kusů zbraní. Sběrná střediska v zónách, kde je údajně nejsilnější koncentrace zbraní, budou vybavena tak, aby mohla munici likvidovat na místě, protože její přeprava je nebezpečná. Sběrná střediska ještě nebyla určena z bezpečnostních důvodů.

Dohoda posiluje Albánce
Mírová dohoda byla předjednána již 8. srpna v Ohridu. Její oficiální text nebyl dosud zveřejněn, ale ze zdrojů blízkých jednání vyplývá, že řeší hlavně status albánštiny, reformu policie a přináší změny v makedonské ústavě.

Co obsahuje mírová dohoda:

1) Albánština - bude vedle makedonštiny oficiálním jazykem v oblastech, kde žije více než 20 procent Albánců. Bude se jí moci hovořit v parlamentu, nikoli však ve vládě.

2) Policie - Albánci, kteří tvoří třetinu obyvatelstva Makedonie, by měli mít v policii 23 procent svých zástupců; nyní jsou to asi čtyři procenta. Policie však zůstane navzdory velké snaze Albánců o její decentralizaci pod kontrolou ministerstva vnitra.

3) Ústavní změny dají albánské menšině v parlamentu možnost, aby se účinně bránila proti většině v případě zákonů, které se jí dotýkají.

4) Albánskou univerzitu v Tetovu bude částečně financovat makedonský stát.

Dokument podrobně popisuje i odzbrojení albánských povstalců a nabízí amnestii všem, kteří se podle kritérii Mezinárodního soudního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu neprovinili proti lidskosti a nespáchali válečné zločiny.

Pod dohodou jsou podpisy představitelů dvou makedonských a dvou albánských stran.

Vojáci ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi doplňovali zásoby a balili své věci před pátečním odletem na mírovou misi do Makedonie. Sto dvacet vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi bude v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace Essential Harvest. (16. srpna 2001)

Vojáci ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi doplňovali zásoby a balili své věci před pátečním odletem na mírovou misi do Makedonie. Sto dvacet vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi bude v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace Essential Harvest. (16. srpna 2001)

Vojáci ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi doplňovali zásoby a balili své věci před pátečním odletem na mírovou misi do Makedonie. Sto dvacet vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi bude v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace Essential Harvest. (16. srpna 2001)

Vojáci ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi doplňovali zásoby a balili své věci před pátečním odletem na mírovou misi do Makedonie. Sto dvacet vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi bude v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace Essential Harvest. (16. srpna 2001)

Vojáci ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi doplňovali zásoby a balili své věci před pátečním odletem na mírovou misi do Makedonie. Sto dvacet vojáků ze 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi bude v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace Essential Harvest. (16. srpna 2001)

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO. S vojáky se v jednom z letadel přiletěl rozloučit i náčelník generálního štábu Jiří Šedivý (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO (17. srpna 2001).

Z pardubického letiště odletělo do Makedonie prvních 16 vojáků z Chrudimi. "Ano odletěli. První letadlo vzlétlo v 10:30, druhé v 10:45," potvrdil iDNES pracovník kontrolní věže letiště. Čeští vojáci, které zítra doplní další 104, tvoří předvoj operace NATO. S vojáky se v jednom z letadel přiletěl rozloučit i náčelník generálního štábu Jiří Šedivý (17. srpna 2001).

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...