Příští ekonomický model Řecka. Graffiti v centru Atén.

Příští ekonomický model Řecka. Graffiti v centru Atén. | foto: AP

Dávám premiérovi rok, věští majitel české hospody v Aténách

  • 37
Řecko se konečně dočká nové vlády, situace zadlužené země je však nadále velmi vážná. Dosvědčuje to i Nikos Suguldis, který v centru Atén už třicet čtyři let vede českou restauraci Bohemia. Řekové podle něj nevěří, že by se nový kabinet v čele s Antonisem Samarasem udržel u moci déle než rok.

Když v roce 1974 padla v Řecku vojenská junta, vrátil se Nikos Suguldis do vlasti svých rodičů a v centru Atén si otevřel českou hospodu Bohemia. Stejně jako ostatní obyvatele zadlužené země na pokraji bankrotu, i jeho podnik poslední roky drtí krize.

Po vítězství pravicové Nové demokracie v parlamentních volbách si Evropa oddechla, že Řekové přece jen hodlají dále pokračovat v nadiktovaných škrtech, kterými Brusel a MMF podmiňují své mnohamiliardové injekce.

"Lidé volili Novou demokracii, protože to chtěla Evropská unie. Aby existovala nějaká možnost, že z ní nebudeme muset odejít," svěřil se iDNES.cz Nikos Suguldis. Brusel se před volbami obával vítězství levicového uskupení SYRIZA, které se netajilo cílem úsporná opatření zrušit.

"Syrizu volili lidé, kteří dosud volili PASOK (dříve dominantní levicová strana, ve volbách skončila třetí - pozn.red.). Také většina státních zaměstnanců. Hodně z nich přišlo o místo a ti, kteří zůstali, berou oproti dřívějšku třetinový plat."

Bude to jen horší

Novopečený premiér Antonis Samaras se mezi Řeky velké popularitě netěší. "Mám spoustu kamarádů, kteří volili Novou demokracii, nemají existenční potíže a většina z nich ho nechce. Navíc se říká, že do roka opět padne, budou nové volby a SYRIZA dostane padesát procent," říká Nikos Suguldis.

Nikos Suguldis nevěří, že po volbách se situace zlepší. "Řecká krize je úplně jiná než ta, co je ve Španělsku nebo Itálii, protože tady se nic nevyrábí. Všichni říkají, že je potřeba podpořit investice, ale to nic nevyřeší," říká rodák z Jablonce nad Nisou.

"Pokud tady byla nějaká fabrika, tak to byl státní podnik. Vláda si půjčovala miliardy a dotovala státní organizace všeho druhu. Státní zaměstnanci brali docela velké peníze, utráceli je a tak to tady fungovalo. Přestali brát peníze a je konec. Je konec a já si myslím, že to bude daleko horší," dodává pesimisticky.

Návrat do Česka? Někde vzadu o tom přemýšlím

Také jeho podnik bojuje o přežití. "Zrovna jsme se na to s bratrem koukali, od loňského roku jsme přišli o padesát procent tržeb. Propustili jsme hodně lidí - bylo nás tu patnáct, teď jen pět. Je to čím dal horší," říká dvaapadesátiletý restauratér.

"Navíc jsme byli nuceni zlevnit vše na menu o dvacet procent, takže čistý zisk je hrozně malý. Samaras naštěstí slibuje, že restauracím opět sníží DPH z 23 procent na 13 procent. To pro nás bylo katastrofické," líčí těžkosti svého podnikání.

Nikos Suguldis má v Česku stále dobré kontakty a jeho rodina vlastní v Praze byt. Do země, kde se narodil, ale před krizí utíkat nechce. "My Řekočeši jsme tu už zabydlení. Ale někde vzadu v myšlenkách o tom přemýšlím i já, pokud tu nastane nějaký velký problém," přemítá Suguldis.

"Znám několik chlapů, kteří byli sami a do Česka se vrátili. Většinou to byli státní zaměstnanci, kteří dostali důchod 1 500 nebo 2 000 eur (38,2 tisíce, respektive 50,9 tisíce korun) a tak na stáří jeli do Česka.

O práci a život v Česku se ale podle něj zajímají obyčejní Řekové. "Chodí k nám jedna paní z české ambasády a říkala, že mezi Řeky je velký zájem, jestli by mohli jet do Česka a co by tam mohli dělat," dodává majitel české hospody v Aténách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video