Do venezuelských obchodů vtrhli vojáci, bylo v nich moc draho

  • 331
Venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi se znelíbily praktiky obchodního řetězce s elektronikou. Tamní spotřebiče byly prý předražené, do prodejen proto vyslal vojáky národní gardy. Výrazné slevy, které muži v uniformách rychle zajistili, přilákaly do obchodů davy lidí.

"Děláme to pro dobro našeho národa. Nenechte nic v regálech, vyprázdněte sklady!" vybídl prezident Maduro občany ve svém pátečním projevu s tím, že doporučuje zejména nákup automatických praček a plazmových televizí. Venezuelané prezidentovu výzvu vyslyšeli a o víkendu vzali prodejny útokem.

Před výlohami obchodů se už před svítáním začaly tvořit dlouhé a chaotické fronty. Národní garda proto sepisovala jmenné seznamy "čekatelů" a zákazníky do prodejen pouštěla jednotlivě.

Venezuelané z obchodů vynášeli i několik televizí najednou, oproti cenám platným na začátku týdne se totiž daly sehnat zhruba za čtvrtinu.

Za vysokými cenami stojí drahý dolar na černém trhu

Venezuelská vláda už před několika týdny varovala provozovatele obchodů, že nebude před blížícími se Vánocemi tolerovat žádné zdražování. Bohaté podnikatele viní z toho, že vykupují zboží, aby pak mohli ve svých prodejnách navyšovat ceny. Nakupování v těchto obchodních řetězcích si podle něj mohou dovolit jen "zloději", jak Maduro přezdívá bohatým obyvatelům země.

Prezident si své rozhodnutí pochvaluje, vedení řetězce se mu údajně podařilo donutit, aby konečně zavedlo "férové ceny". S odvoláním na vládní inspektory tvrdí, že některé zboží bylo předražené až o tisíc procent.

Jako konkrétní příklad neúnosného navyšování ceny uvedl klimatizační jednotku, jejíž cena je ve státem provozovaných obchodech více než pětkrát nižší.

Jak ovšem dodává zpravodajka britské BBC, v regálech státních prodejen se vždy objeví jen pár kusů zboží, které bývá za krátký čas beznadějně vyprodané. Soukromí obchodníci mají navíc problém s americkým dolarem. Vláda jej nakupuje za oficiální cenu, která činí asi 6,3 bolívaru za dolar. Americká měna se ovšem ve Venezuele oficiální cestou téměř nedá sehnat, podnikatelé proto musí nakupovat na černém trhu, kde je cena až sedmkrát vyšší.

Vedle řetězce Daka, který prodává elektroniku, zasáhly ozbrojené složky i v dalších obchodech. Nucené zlevnění postihlo i prodejnu JVG ve venezuelské metropoli Caracasu. Opozice prezidentův postup kritizuje, podobné kroky podle ní jen zbytečně zvyšují inflaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video