Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinova stalinská hra. Invazí Rusko zmrzačí a izoluje, varovala Albrightová

  13:50
Pokud Rusko vyhlásí válku Ukrajině, nezajistí mu to návrat dávné velikosti, naopak. Skončí izolované, zmrzačené a zranitelné. Den před ruskou invazí to předpověděla někdejší ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová. Ve svém komentáři vzpomíná na první jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Prý chtěl vždy patřit na Západ.
Někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na jednání s...

Někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (1. února 2000) | foto: Profimedia.cz

První žena v čele americké diplomacie, Češka rozená Korbelová a milovnice broží zemřela ve středu ve věku čtyřiaosmdesáti let. Komentář, který vyšel den před začátkem války na Ukrajině, znovu jako vzpomínku v den jejího úmrtí vydal list The New York Times.

Do všeho šla rovnýma nohama, vzpomíná na Albrightovou exprezident Clinton

Albrightová se v textu s titulkem „Putin dělá historickou chybu“ vrací ke svému prvnímu setkání s vládcem Ruska. Psal se začátek nového tisíciletí a Putin byl tehdy ještě úřadující prezident.

„Příliš jsme toho o něm v Clintonově vládě nevěděli – jen to, že svou kariéru začínal v KGB. Doufala jsem, že mi setkání pomůže tohoto muže odhadnout a posoudit, co jeho náhlý vzestup může znamenat pro americko-ruské vztahy, které se zhoršily během války v Čečensku,“ píše.

Putin nahradil Borise Jelcina a podle tehdejší ministryně zahraničí nemohl být rozdíl mezi těmito dvěma prezidenty větší. „Když jsem u malého stolu v Kremlu seděla naproti němu, okamžitě mě dostal kontrast mezi nimi. Zatímco pan Jelcin přemlouval, zuřil a lichotil, pan Putin bez emocí a bez poznámek mluvil o svém odhodlání oživit ruskou ekonomiku a zarazit čečenské rebely,“ vzpomíná Albrightová.

„Když jsem pak letěla domů, zaznamenala jsem si své dojmy. Napsala jsem si, že je Putin ‚malý, bledý a tak chladný, skoro jako by byl plaz‘. Tvrdil, že chápe, proč musela padnout Berlínská zeď, ale prý nečekal, že se zhroutí celý Sovětský svaz. ‚Putin cítí rozpaky kvůli tomu, co se stalo jeho zemi, a je rozhodnutý obnovit její velikost,‘“ cituje dál sama sebe.

Na své dvaadvacet let staré zážitky z tříhodinového setkání s Putinem si prý během posledních měsíců vzpomněla několikrát. Šéf Kremlu právě shromažďoval desetitisíce vojáků u hranic s Ukrajinou a chystal si svůj, podle Albrightové „bizarní“ projev o tom, že nic jako ukrajinská státnost neexistuje. 

Ruský prezident o tom mluvil v televizním projevu v pondělí 21. února, kdy také uznal nezávislost dvou proruských samozvaných republik na východě Ukrajiny. Následně tam poslal tanky a ve čtvrtek 24. února pak zahájil plnohodnotnou invazi. Text Albrightové vyšel mezi těmito dvěma daty a zcela přesně předpovídá, že si vládce Ruska jen připravuje záminku pro svůj další útok.

Pokřivený pohled na svět

Řeči o tom, že Ukrajina byla Rusku ukradena, podle bývalé diplomatky zcela odpovídají Putinově „pokřivenému“ pohledu na svět. Albrightová Putinovo vládnutí také zhodnocuje slovy, že zahodil demokracii a místo ní sáhl po Stalinově stylu hry. Možné konkurenty zadupal do země, veškerou politickou i ekonomickou moc shrábl pro sebe a napříč zeměmi bývalého SSSR postupně šířil ruský vliv.

„Stejně jako jiní autoritáři, i on dává na roveň svůj vlastní blahobyt s blahobytem národa a opozici se zradou. Je si jistý, že Američané zrcadlí jeho cynismus a chtíč po moci a že ve světě, kde všichni lžou, nemá povinnost říkat pravdu. A protože věří, že Spojené státy svůj region ovládají silou, myslí si, že Rusko má právo dělat totéž,“ upozornila Albrightová.

Putin se podle ní celá léta snaží oslabit NATO a mezi Evropu a USA vrazit klín. A Ukrajina v tom všem hraje svou roli. „Napadení Ukrajiny zajistí, že místo toho, aby Putin vydláždil své zemi cestu k velikosti, s ostudou ji zanechá diplomaticky izolovanou, ekonomicky zmrzačenou a strategicky zranitelnou tváří v tvář silnější, jednotnější alianci Západu,“ odhadovala Albrightová – a správně.

Někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (2. února 2000)

Stejně jako vliv sankcí na chování Putinova okolí. Očekávala, že „zkorumpovaní kámoši“ ruského prezidenta začnou pochybovat, jestli je i nadále vhodným vládcem. A Evropa si zase uvědomí, jak moc je závislá na surovinách z Ruska. NATO brzy posílí svou přítomnost na východě Aliance. Ukrajinci se budou zuřivě bránit ruské armádě. A Západ je v tom podpoří.

Měl by si však prý uvědomit, že vyjednávání s Putinem „nejsou šachy, ale spíš judo“. Západní lídři musí počítat s tím, že nejmocnější Rus bude vytrvale hledat příležitosti pro získání dalšího vlivu a možnost zaútočit někdy v budoucnu. Právě tomu musí demokracie na Západě všemi silami zabránit nejen diplomacií, ale i konkrétní ekonomickou a vojenskou pomocí pro Ukrajinu.

Putin podle mých zkušeností nikdy nepřizná, že udělal chybu, ale dříve prokázal, že dokáže být trpělivý i pragmatický. Určitě si je také vědom, že ho současná konfrontace ještě více zavázala Číně. Ví, že Rusko bez alespoň nějakých vazeb se Západem nemůže prospívat,“ napsala Albrightová a přidala i jeden osobní zážitek.

Putinovi hrozí svržení tajnými službami, tvrdí aktivista s kontaktem ve FSB

Během vůbec prvního společného setkání jí prý Putin řekl, že má rád čínskou kuchyni a že je „zábava jíst hůlkami“. 

„Ale to jsou jen banality. Není to v naší mentalitě. Ta je evropská. Rusko musí být pevnou součástí Západu,“ zdůraznil tehdy ještě mladý nastupující prezident, do kterého demokratický svět vkládal velké naděje.

Nyní Putinovi podle bývalé šéfky americké diplomacie zbývá už jen pár přátel – syrský prezident Bašár Asad, vládce Běloruska Alexandr Lukašenko a severokorejský diktátor Kim Čong-un. Kdežto američtí spojenci jsou téměř na každém kontinentu, podotkla Albrightová s tím, že druhá studená válka by pro Rusko nedopadla dobře a Putin to musí vědět.

„Ukrajina má právo na svou suverenitu bez ohledu na to, kdo je jejím sousedem. V naší moderní éře to velké země akceptují. A pan Putin musí rovněž. To je poselství, z nějž vychází nynější západní diplomacie. To je ten rozdíl mezi světem, který se řídí zákony, a světem, který nepodléhá vůbec žádným pravidlům,“ uzavřela Albrightová. 

O den později začala krutá a nesmyslná válka, která trvá dodnes.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...