Při náboženských oslavách na Madeiře spadl do davu strom, 12 mrtvých

  • 72
Nejméně 12 lidí v úterý zabil padající strom během oslav svátku Nanebevzetí Panny Marie na Madeiře. Přes padesát dalších lidí utrpělo zranění. Deset lidí zemřelo na místě, další dva po převozu do nemocnice. Agentura DPA uvedla, že mezi zraněnými jsou také lidé německé, maďarské a francouzské národnosti.

Neštěstí se stalo v katastru obce Monte nedaleko ostrovní metropole Funchal, kde dvousetletý dub spadl na účastníky procesí, kteří si chtěli u stánku koupit svíčky. Událost zachytil amatérský videozáznam, který na svém webu publikovaly místní noviny Jornal de Madeira.

„Bylo to hrozné, stalo se to úplně znenadání,“ řekl televizi SIC očitý svědek
Xavier Nunes. Podle místních médií byl strom nahnilý a částečně jej zpevňoval drát.

Věřící v hojném počtu navštěvují místo s kostelem zasvěceným patronce Madeiry, Panně Marii, rok co rok vždy 14. a 15. srpna. V ty dny se koná náboženská slavnost Senhora do Monte.

Soustrast rodinám a blízkým obětí vyjádřil prostřednictvím Twitteru portugalský premiér António Costa. Na Madeiru se vydal prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Správa ostrova vyhlásila třídenní smutek, náboženská slavnost byla přerušena.

Madeira, která leží uprostřed Atlantického oceánu, je pod portugalskou správou.

Madeira

Madeira

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue