Maďarský premiér Gordon Bajnai

Maďarský premiér Gordon Bajnai | foto: ČTK

Maďarským premiérem se stal Gordon Bajnai, má zemi vyvést z krize

  • 4
Maďarští zákonodárci zvolili novým ministerským předsedou Gordona Bajnaie. Hlasovalo pro něj 204 z 385 poslanců. Bajnai, který má zemi vyvést z hospodářské krize, ve funkci nahradí Ference Gyurcsánye. V ulicích Budapešti protestují tisíce lidí.

Změna na premiérském postu prošla v budapešťském parlamentu bez větších problémů. Bývalý ministr národního rozvoje a hospodářství totiž měl podporu jak vládních socialistů, kteří Bajnaie do funkce oficiálně navrhli, tak opozičních liberálů.

Kontroverzní premiér Ferenc GyurcsányDosavadní premiér Ferenc Gyurcsány navíc ke zvolení svého kandidáta použil takzvané konstruktivní hlasování o důvěře. To vládě umožnilo odvolat dosavadního šéfa kabinetu a na jeho místo zvolit Bajnaie bez nutnosti konat předčasné volby.

A právě to se nelíbí odpůrcům současné levicové vlády. Příznivci opozice se shromáždili na náměstí před parlamentem, jehož bezprostřední okolí brání policisté. Přibližně 5 000 demonstrantů skandovalo hesla jako "Do vězení, do vězení" a "Pryč s vládou". Zástupci ultrapravicové organizace Maďarská garda vypustili na náměstí na znamení protestu 60 živých hus.

Premiér se musí vypořádat s ekonomickou krizí

Gyurcsány se rozhodl odstoupit 21. března kvůli špatné hospodářské situaci země, aby uvolnil místo pro vládu se širší podporou. Na nového premiéra tak čeká nelehký úkol. Vypořádat se s nejhorší ekonomickou krizí v zemi za posledních deset let.

Plán úsporných opatření nového premiéra předpokládá snižování reálných mezd ve veřejném sektoru a škrty v důchodech, rodinných přídavcích a státních dotacích.

Bajnai sám sebe označil za krizového manažera bez politických ambicí, který chce vyvést Maďarsko z hospodářské krize pomocí tvrdých, ale nezbytných opatření.

MAĎARSKO V ČASE KRIZE

- Má se za to, že na exportu závislá maďarská ekonomika klesne letos o 4,5 procenta. Podle některých analytiků by však hospodářský propad mohl být ještě hlubší. Zadluženost země roste a její měna počátkem roku rekordně oslabila vůči euru.

- Maďarsko, které globální finanční krize tvrdě zasáhla, získalo od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších institucí půjčku ve výši 25,1 miliardy dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video