Ruské bezpečnostní služby proměnily olympijské Soči v pevnost.

Ruské bezpečnostní služby proměnily olympijské Soči v pevnost. | foto: Reuters

Evropským sportovcům před olympiádou v Soči vyhrožují teroristé

  • 26
Olympijské výbory několika evropských zemí obdržely teroristickou hrozbu před zimní olympiádou v ruském Soči. Postupně to potvrdily olympijské výbory Maďarska, Slovinska, Itálie, Německa či Slovenska. Varování byla zřejmě odeslána hromadně. Česko podobnou hrozbu nedostalo.

"Nic podobného jsme neobdrželi," sdělil iDNES.cz mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment. Některé evropské země však potvrdily, že i jejich olympijské výbory dostaly zastrašující dopisy.

O teroristické pohrůžce informoval nejdříve Maďarský olympijský výbor (HOC). Jeho předseda Zsolt Borkai tiskové agentuře MTI zároveň řekl, že obdobné výhrůžky dostaly i další země.

Olympijský výbory Slovinska, Itálie, Německa a Slovenska pak v průběhu dne postupně potvrdily, že také obdržely výhružné e-maily v ruštině a angličtině. Přes údajnou vágnost a jalovost hrozeb jednotlivé olympijské výbory informovaly příslušné úřady, Mezinárodní olympijský výbor, případně organizátory ZOH.

"Dopis hrozící maďarské výpravě v Soči teroristickými činy a psaný rusky a anglicky přišel na adresu HOC mailem," potvrdil například generální tajemník Maďarského olympijského výboru Bence Szabó. "Také nás vyzvali, abychom raději zůstali doma," dodal. Szabó listu Nemzeti Sport řekl, že podobný dopis přišel i Mezinárodnímu olympijskému výboru.

Slovenský olympijský výbor podle serveru Šport.sk potvrdil, že na svou e-mailovou adresu dostal krátký dopis v angličtině, v němž odesílatel upozornil na hrozbu teroristických útoků proti slovenskému olympijskému týmu v Soči.

"Očividně jde o oběžníkový e-mail, protože podle informací z Mezinárodního olympijského výboru dostalo stejný e-mail více národních olympijských výborů", přičemž se maily lišily jen v označení státní příslušnosti, uvedl Slovenský olympijský výbor.

Podle MOV jsou varování nereálná

MOV údajně prohlásil, že otázku bezpečnosti bere velmi vážně a všechny věrohodné informace poskytuje relevantním bezpečnostním službám. "Ale v tomto případě to vypadá tak, že e-mail rozeslaný vícero národních olympijských výborů neobsahuje hrozbu a jeví se jako náhodné poselství od někoho z veřejnosti," cituje stanovisko MOV tisková zpráva slovenského výboru.

Italský olympijský výbor podle agentury ANSA uvedl, že zůstává v klidu a vyjádřil "důvěru" v bezpečnostní opatření, která kvůli ZOH přijaly ruské úřady.

Během her v Soči, které začnou 7. února, se Rusko obává sebevražedných útoků, podobných dvěma prosincovým atentátům ve Volgogradu. Při nich přišlo o život 34 lidí a více než sto utrpělo zranění. Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opaření.

Dějiště zimních her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření ortodoxního islámského státu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video