Vládní kampaň proti Georgeovi Sorosovi vyšla Maďary asi na 100 milionů eur (14....

Vládní kampaň proti Georgeovi Sorosovi vyšla Maďary asi na 100 milionů eur (14. února 2018) | foto: Reuters

Maďarské tažení proti neziskovkám porušuje právo, zní ze Soudního dvora EU

  • 327
Maďarský zákon, který omezuje zahraniční financování nevládních organizací, porušuje právní předpisy Evropské unie. S takovým rozhodnutím přišel v úterý generální advokát Soudního dvora EU, podle kterého není zákon v souladu s principem volného pohybu kapitálu ani dalšími zásadami. V roce 2017 normu iniciovala maďarská vláda.

Evropská komise (EK) se na soud obrátila kvůli zákonu, kterým Maďarsko před třemi lety zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (546 tisíc korun), se musejí povinně registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích.

„Tyto podmínky se však uplatní pouze v případě darů pocházejících ze zahraničí, takže se mnohem pravděpodobněji týkají státních příslušníků jiných členských států než maďarských státních příslušníků,“ uvedl v úterý soud v tiskové zprávě ke stanovisku generálního advokáta Campose Sáncheze-Bordony.

Z tohoto důvodu podle něj zákon porušuje princip volného pohybu kapitálu, neboť omezuje jak zahraniční dárce zveřejňováním jejich údajů, tak maďarské organizace.

Maďarský premiér Viktor Orbán dlouhodobě kritizuje občanské organizace, které sponzoruje americký finančník maďarského původu George Soros. Podle Orbána se stavějí proti přísné antiimigrační politice jeho vlády a prosazují Sorosovy cíle. Nevládní skupiny jeho tvrzení odmítají.

Zákon, který kritizuje opozice, Brusel či Spojené státy, má podle Orbána zvýšit transparentnost spolků a odhalit organizace, jejichž cílem je „ovlivnit maďarskou migrační politiku a veřejný život“.

Stanovisko generálního advokáta není pro soud závazné, ale ve většině případů se jím řídí. Pokud soud dospěje ke stejnému závěru, bude Maďarsko nuceno zákon upravit či zrušit.

Žaloba EK je součástí širšího řízení kvůli porušování unijních hodnot, které s Maďarskem kvůli řadě zákonů omezujících například působení nevládních organizací či  univerzit vedou unijní orgány.

Sorosův orchestr, hanil slyšení v EU Orbánův mluvčí. Mířil i na Jourovou

Budapešť obviňuje Brusel z toho, že se snaží Maďarsko přimět k příjímání migrantů a disciplinární řízení označuje za protimaďarskou kampaň vedenou ve spolupráci se Sorosem. Maďarská opozice tvrdí, že cílem norem je oslabit demokracii a upevnit premiérovu moc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video