Maďaři s napětím sledují volby, opozice se raduje z rekordní účasti

  • 390
Budapešť (od zpravodaje iDNES.cz) - Viktor Orbán zřejmě míří k dalšímu vítězství. Tajenkou nedělních parlamentních voleb je, jestli opět získá dvoutřetinovou většinu umožňující měnit ústavu. Odpověď není jednoduchá, protože k urnám míří nejvíce voličů od roku 2002. Volební komise hodinu po poledni odhadovala, že už odvolilo 42,3 procenta lidí.

Volební místnosti se otevřely v šest hodin ráno a už kolem deváté volební komise ohlásila rekordní zájem o hlasování. Prý největší od roku 1998. Po poledni byla čísla o trochu menší, i tak je odhadovaná účast 42,3 procenta nejvyšší od roku 2002. A hlasovat se bude až do 19 hodin.

Při volbách před čtyřmi lety v brzkém odpoledni odvolilo 34,4 procenta lidí. Někteří analytici tvrdí, že pokud by dnešní účast přesáhla 70 procent, znamenalo by to, že se opozici podařilo zmobilizovat voliče, a Fidesz by tak mohl přijít o parlamentní většinu, napsala agentura Reuters.

Podle kandidáta na premiéra maďarských socialistů Gergelyho Karácsonyiho je vysoká volební účast dobrou zprávou pro ty, kdo chtějí zabránit tomu, aby Orbán vyhrál třetí volby v řadě. 

Viktor Orbán má za sebou osm let, během nichž díky ústavní většině přestavěl maďarský politický systém k obrazu svému a podle kritiků ho posunul směrem k autoritářství. V roce 2015 vycítil politický potenciál uprchlické krize a vytáhl do boje proti migrantům, islámu a Evropské unii.

„Jsme v situaci, kdy nám chtějí ukrást naši zemi. Evropští lídři spolu s miliardářským spekulantem nehodlají bránit hranice, chtějí sem přivést migranty. Taková je pravda,“ prohlásil v pátek na posledním mítinku v Székesfehérváru. Oním spekulantem není nikdo jiný než jeho nepřítel číslo jedna George Soros.

Orbánova strana Fidesz by podle předvolebních průzkumů měla získat 49,7 procenta hlasů. Díky volebnímu systému, v němž je většina poslanců volena většinovým jednokolovým systémem a menší část vzejde z celostátních stranických kandidátek, by Orbán měl uhájit parlamentní většinu. Podle průzkumu agentury Médián získá v 199místném parlamentu 142 křesel, podle sondy agentury Republikon 113.

Za Fideszem se v průzkumech umisťoval Jobbik, který se poslední dva roky snaží zbavit nálepky krajní pravice (17,6 procenta), socialistická MSZP (12,4), zelená strana Politika může být jiná (7,4) a Demokratická koalice někdejšího premiéra Ference Gyurcsányho (7 procent).

Autoři průzkumů nicméně upozorňují, že odhadování výsledku voleb je letos těžší než obvykle, protože 36 procent respondentů odmítá říci, komu to hodí. Předběžné výsledky by měly být známé okolo půlnoci.

Opozice spojuje síly

Opoziční strany do poslední chvíle vyjednávaly o koordinaci sil. Sto šest z celkem 199 poslanců je totiž voleno většinovým systémem (podobně jako u nás senátoři). Opozice se tak snažila v každém okrsku shodnout na jednom kandidátovi, který má reálnou šanci porazit kandidáta Fideszu, přičemž kandidáti ostatních opozičních stran by odstoupili v jeho prospěch.

Tady je Viktor doma

Na Orbánově mítinku došlo i na Trianon a slzy

Inspirací byl nečekaný únorový úspěch nezávislého kandidáta na starostu ve městě Hódmezővásárhely, které bylo do té doby považováno za baštu vládní strany. Podle webu Budapest Beacon v sobotu ráno řada kandidátů MSZP a DK v zájmu společné taktiky na poslední chvíli odstoupila. Je ovšem možné, že některé voliče, kteří se o tom včas nedozvěděli, to spíš zmate.

„Jsem trochu pesimistický. Bylo by super, kdybychom dokázali současnou situaci změnit, ale nemyslím si, že jsme na to připraveni. Další čtyři roky tohohle by byly velmi těžké,“ uvedl pro iDNES.cz na budapešťském Náměstí hrdinů čtyřiadvacetiletý Daniel. Koho bude volit, říct nechce - prý „ty druhé“.

Spíše než Daniel se budou v pondělí radovat lidé jako je šedesátnice Eva, která v pátek dorazila na Orbánův poslední mítink. „My jsme katolická rodina, takže pro nás bylo uplynulých osm let dobrých. A když budou další čtyři roky stejné, poděkujeme za to Bohu,“ zhodnotila Orbánovy roky v čele země.

7. dubna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video