Rock opera Trianon na budapešťském Náměstí hrdinů (22. června 2018)

Rock opera Trianon na budapešťském Náměstí hrdinů (22. června 2018) | foto: facebook.com/pg/trianon100rockopera

Maďaři hrají rock operu o Trianonu, největší bolístce svých dějin

  • 174
Budapešťské Náměstí Hrdinů se v pátek a sobotu proměnilo na obří jeviště. Stovky zpěváků, tanečníku a akrobatů sehráli rock operu Trianon pojednávající o mírové smlouvě z roku 1920, kterou bylo Maďarsko připraveno o dvě třetiny území. Takzvané trianonské trauma je dodnes součástí maďarské identity, píše The Guardian.

„Trianon - to slovo i podstata věci - v naší zemi vyvolává vášně už sto let. Ukážeme, jak události roku 1920 a rozsekání naší země na kusy měly dopad na naše životy,“ vysvětlil novinářům obsah rock opery režisér a člen vládnoucí strany Fidesz Gábor Koltay. 

Trianonská smlouva je dodnes pro Maďary hlubokou ranou v těle národa, proti které je naše Bílá hora jen zadřenou třískou. 

Není divu. Maďarsko mírovou smlouvou podepsanou 4. června 1920 ve Versailles přišlo o dvě třetiny území a 60 procent populace včetně statisíců etnických Maďarů žijících na území dnešního Chorvatska, Rumunska, Slovenska a Srbska. 

„Asi dva miliony těchto Maďarů žily na hranicích, v převážně maďarských oblastech, takže každá spravedlivá smlouva založené na právu na sebeurčení by je připojila k Maďarsku,“ uvedl pro The Guardian maďarský historik András Mink.

Orbán napravuje křivdy

Britský list připomíná, že vláda premiéra Viktora Orbána této historické křivdy šikovně využívá. Orbán po návratu k moci v roce 2010 zavedl „den národní jednoty“, který se slaví každý den 4. června. Etnickým Maďarům žijícím v zahraničí také dal volební právo, čímž si vytvořil početné a věrné jádro voličů.

Premiér, který v dubnu potřetí za sebou získal ústavní většinu, se také rád vykresluje jako vůdce, který dokáže Maďarsku vrátit jeho právoplatnou historickou úlohu. „Od dob Trianonu jsme ještě nikdy nebyli tak blízko okamžiku, kdy se našemu národu vrátí sebevědomí a životní elán,“ prohlásil Orbán minulý rok. 

Politici vládnoucí strany Fidesz také používají trianonský komplex ve svém široce medializovaném boji proti migraci. „V Trianonu jsme přišli o většinu naší země. Nemůžeme přijít i o zbytek. Proto volte NE,“ burcoval v roce 2016 poslanec István Vitányi před plebiscitem o evropském programu trvalého přerozdělování migrantů (psali jsme zde: Maďaři se v referendu vyslovili proti kvótám, dorazilo jich však málo).

Úrodná půda

Mezi maďarskými historiky se objevují obavy, že Orbánova vláda se pokouší prosadit vlastní výklad dějin. Nové učebnice historie zdůrazňují maďarský pocit křivdy a dějinný kontext Trianonu příliš zjednodušují. „Kdysi tu byla celkem široká nabídka historických učebnic. Dnes tu je prakticky monopol,“ posteskl si pto The Guardian předseda Maďarské nezávislé asociace učitelů historie.

I Orbánovi kritici ovšem přiznávají, že bolestivá maďarská historie 20. století představuje úrodnou půdu, na níž může premiér úspěšně pěstovat nacionalistické nálady. 

„Pokud se chcete dopátrat kořenů protizápadních a protiliberálních nálad v Maďarsku, tak se musíte vrátit právě k tomuto historickému okamžiku. Řada lidí si z něj odnesla poučení, že ideály svobody a sebeurčení platí jen pro západní mocnosti,“ poznamenal  historik András Mink.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video