Orbán jednal s Putinem. Pochvalovali si spolupráci na nejvyšší úrovni

  • 96
Maďarský premiér Viktor Orbán se ve středu sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Budapešti. Zájmem Maďarska je podle něj zlepšení spolupráce mezi Západem a Ruskem. Šéf Kremlu pak dodal, že spolu hovořili také o dvoustranných politických a ekonomických vztazích a o řešení konfliktu na Ukrajině.

I Maďarsko má prospěch z toho, když jsou vztahy mezi západní a východní Evropou, Severoatlantickou aliancí a Ruskem dobré, prohlásil podle agentury MTI předseda maďarské vlády po jednání s Putinem. 

Orbán v Evropské unii patří mezi odpůrce sankcí uvalených na Rusko kvůli anexi ukrajinského Krymu a podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Klíčovým odvětvím spolupráce Moskvy a Budapešti je energetika. Ruský koncern Rosatom má především postavit další dva bloky maďarské jaderné elektrárny Paks. Kromě toho Maďarsko stojí o napojení na budovaný plynovod TurkStream, kterým má proudit zemní plyn z Ruska do jižní a východní Evropy přes Černé moře a Turecko.

Putin si pochvaloval, že už několik let úspěšně funguje mechanismus, který Maďarsku a Rusku umožňuje „spolupracovat na nejvyšší úrovni“, a to především pokud jde o obchod a ekonomické vztahy. Obě země se podle ruského prezidenta nyní zaměří na větší diverzifikaci vztahů, i když hlavní prioritou bude nadále energetika.

Orbán poukázal na to, že rok 2018 byl prvním rokem, kdy se vzájemný obchodní obrat poprvé zvýšil od zavedení sankcí proti Rusku. Podle Putina výměna zboží mezi oběma zeměmi loni zaznamenala nárůst téměř 30 procent. „To je podle naší statistiky kolem sedmi miliard dolarů (160 miliard korun),“ poznamenal.

Pokud jde o konflikt na Ukrajině, Putin řekl, že je připravený jednat o jeho řešení i v normandském formátu, tedy v rámci schůzek nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. Taková setkání však musejí být dobře připravena, aby „nevedla jen k prázdným rozhovorům“, ale skončila konkrétními výsledky.

V souvislosti s úterním zahájením odpoutávání znepřátelených sil u města Zolote v Donbasu dal šéf Kremlu najevo pochybnosti nad metodou přemlouvání, jíž se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj snaží přimět ukrajinské nacionalisty, aby souhlasili s odpoutáním sil a s možnou autonomií dvou oblastí v Donbasu ovládaných proruskými separatisty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video