Maďarsko zavedlo karanténní opatření, která mají zabránit šíření koronaviru....

Maďarsko zavedlo karanténní opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Lidé by měli vycházet z domu je v nezbytných případech. (31. března 2020) | foto: Reuters

Maďarsko zpřísňuje opatření a zavádí tzv. semafor. Většina Balkánu zčervená

  • 61
Maďarsko v důsledku šíření koronaviru od středy odepře vstup do země občanům hned několika zemí Balkánu. Zavádí opatření podle tzv. semaforu a označení států na zelené, žluté a červené. Česko zatím zůstává zelené. „Maďarská vláda ale nebude váhat seznam promptně aktualizovat v případě zvýšení rizika,“ řek šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás.

Opatření mají podle šéfa maďarského úřadu vlády Gergelyho Gulyáse zadržet koronavirus za hranicemi Maďarska. „Tato opatření slouží k ochraně naší svobody,“ řekl Gulyás.

Maďaři vracející se z rizikových zemí označených žlutou a červenou barvou budou muset projít zdravotní prohlídkou na hranicích a nastoupit do 14denní karantény i když nebudou prokázáni jako nakažení covidem-19. „Tomuto se mohou lidé vyhnout jedině předložením dvou negativních testů na covid-19 ne starších než pět dní,“ řekl Gulyás.

To samé bude platit pro cizince přicházející do Maďarska ze žlutých zemí. Mezi které zařadilo Maďarsko z členských zemí EU Bulharsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko. „Mimo unii patří do stejné kategorie Velká Británie, Norsko, Rusko, Srbsko, Japonsko, Čína a Spojené státy,“ upřesnil Gulyás.

Vstup do Maďarska bude odepřen cizincům ze zemí označených červeně. Do těch patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Kosovo, Severní Makedonie, Moldavsko, Černá Hora, Ukrajina, Austrálie, Oceánie a všechny asijské, africké, jihoamerické státy. 

Česko a i Chorvatsko zůstávají v zelené kategorii. Maďarská vláda ale bude tento seznam měnit každou středu. „Pokud to bude nutné, vláda může seznam měnit okamžitě. Věříme, že tato opatření zabrání dalšímu rozšíření viru v Maďarsku,“ dodal Gulyás.

Maďarsko, které má asi 10 milionů obyvatel, zaznamenalo celkem 4 234 případů nakažených covidem-19 a 595 mrtvých.  Maďarsko zrušilo většinu koronavirových opatření v květnu a znovuotevřelo hranice pro turisty ze států Evropské unie a také sousední země mimo EU.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video