Tuto červenou tabulku musí mít v Maďarsku na domě každý, kdo je kvůli...

Tuto červenou tabulku musí mít v Maďarsku na domě každý, kdo je kvůli koronaviru v karanténě. | foto: Koronavirus.gov.hu

Maďaři v karanténě musí vyvěsit tabulku s upozorněním, jinak hrozí trest

  • 209
Maďarsko v sobotu zpřísnilo domácí karanténu občanům, kteří se musí z nařízení státu izolovat od ostatních po návratu ze zemí, kde se šíří nový koronavirus. Na své vchodové dveře musí umístit červenou tabulku s informací, že jsou pod dohledem epidemiologa. Za její nevyvěšení nebo předčasné odstranění jim hrozí trestní stíhání.

„Součástí přísnějších opatření je povinnost vyvěsit výraznou červenou tabulku s upozorněním o karanténě na vchodové dveře do svého obydlí,“ uvedl v sobotu podle listu SME mluvčí maďarské policie Kristóf Gál.

Na výstražné tabulce musí být kromě upozornění o zákazu vstupu uvedena také informace, že uvnitř žije člověk, který je pod dohledem epidemiologů. Dovnitř může vstoupit jen úřední osoba.

Na tabulce je také napsáno, že izolovaný člověk nemůže bez povolení úředníků opustit své bydliště před ukončením karantény. Za nevyvěšení nebo odstranění upozornění bez vědomí příslušných úřadů hrozí trestní stíhání.

Podle Gála se lidé v karanténě nesmějí s nikým stýkat. V případě, že jim zásobování potravinami a dalšími nejnutnějšími věcmi nemohou obstarat rodinní příslušníci nebo známí, musí se o ně postarat místní samospráva. Domácí karanténu má momentálně nakázanou přibližně 460 Maďarů. 

Maďarská vláda vyhlásila kvůli koronaviru tento týden nouzový stav. Ve snaze omezit šíření nákazy zakázala Budapešť vstup do země cestujícím z Itálie, Jižní Koreje, Íránu a Číny, pokud to nejsou maďarští občané. 

Koronavirus nám vletěl do imunitně naivní populace, tvrdí parazitolog

Zakázána jsou veřejná shromáždění více než sto lidí v uzavřených prostorách a více než pět set lidí pod širým nebem. 

Uzavřeny jsou také vysoké školy. Omezení mají platit do odvolání. Vláda podle svého prohlášení očekává dopad epidemie spíše v řádu měsíců než týdnů.

Jedním z hlavních cílů  maďarské vlády je zabránit šíření epidemie především z Itálie do Maďarska přes Rakousko. Budapešť zakázala autobusovou a vlakovou dopravu z těchto oblastí i lety z nejvíce zasažených zemí.

Maďarsko podle zatím zaznamenalo 25 potvrzených případů koronaviru. Infikovanými je patnáct Maďarů, devět Íránců a jeden Brit. V zemi zatím na tuto nákazu nikdo nezemřel.  

Mělo by se podobné opatření přijmout i v Česku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. března 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 2799
Ne
Ne 627

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video