Francouzský prezident Emmanuel Macron | foto: Reuters

Muž, který po prezidentu Macronovi hodil vejce, skončil na psychiatrii

  • 35
Devatenáctiletý student, který v pondělí hodil po francouzském prezidentovi Emmanuelovi Macronovi vejce, skončil v psychiatrické léčebně. Muže bezprostředně po činu zadržela policie. Prokuratura v Lyonu nechala posoudit duševní stav mladíka, a zjistila, že je nesvéprávný.

O hospitalizaci muže informovala v úterý agentura AFP. Muž na francouzského prezidenta zaútočil při zahájení gastronomického veletrhu v Lyonu. Vejce se odrazilo od Macronova ramene. Mladý muž byl velmi blízko prezidentovi, který byl obklopen hloučkem novinářů a zvědavců.

Mladíka zadržela policie a prokuratura ho začala vyšetřovat kvůli „útoku na veřejného činitele ve výkonu funkce“. V rámci vyšetřování nechala pořídit psychiatrický posudek, podle kterého student potřebuje léčbu na psychiatrii.

Francouzské prezidentské volby 2022

Sledovat další díly na iDNES.tv

Podle zpravodajského portálu Lyon Mag ho na prezidenta muž hodil se slovy „Vive la révolution! (Ať žije revoluce). Video se rozšířilo po sociálních sítích.

V červnu dostal Macron facku na návštěvě jižní Francie, připomíná AFP. Útočníkovi soud uložil měsíc vězení. Vejce zasáhlo Macrona už v roce 2017 na zemědělském veletrhu v Paříži, kdy byl ještě prezidentským kandidátem. Incident tehdy Macron označil za „součást folklóru“.

Incident s vajíčkem se nevyhnul ani českému premiérovi Andreji Babišovi. V srpnu na jeho autogramiádu v  Průhonicích dorazily desítky odpůrců očkování i politiky současné vlády. Jeden z protestujících z davu po premiérovi hodil vejce. Policisté na akci zadrželi nejméně dva lidi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue