Lukašenko nečekaně složil přísahu a pošesté nastoupil do funkce prezidenta

  • 338
Běloruský vůdce Alexander Lukašenko nečekaně složil přísahu a pošesté nastoupil do funkce prezidenta. Učinil tak přes masové protesty, které v zemi propukly po oznámení jeho zpochybňovaného vítězství ve volbách konaných 9. srpna. Opozice uvedla, že inauguraci neuzná.

Lukašenko, který v zemi vládne od roku 1994, položil pravou ruku na ústavu a složil prezidentskou přísahu během slavnostního ceremoniálu, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí, uvádí agentura Reuters. Jmenování do prezidentského úřadu navzdory zvyklostem neohlásil předem. 

Rozhodnutí neuznat Lukašenka jako prezidenta potvrdily mimo jiné Německo, ČR a Litva, jakož i Spojené státy.

„Volby z 9. srpna nebyly ani svobodné, ani čestné. Ohlášené výsledky byly zmanipulované a nepřinášejí žádnou legitimitu,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí podle agentury AFP. Spojené státy podle něj „nemohou považovat Lukašenka za legitimně zvoleného prezidenta Běloruska“. 

Washington také vyzval Minsk k dialogu, který by Bělorusům umožnil těšit se z práva zvolit si své představitele ve svobodných a čestných volbách, jakož i k propuštění nespravedlivě uvězněných a ukončení represí proti pokojným demonstrantům.

Centrum města a zejména okolí prezidentské rezidence Paláce nezávislosti střežily početné bezpečnostní síly. Nezávislý zpravodajský server „Tut.“ poukázal na to, že pozvaní hosté byli sváženi narychlo a chyběli mezi nimi diplomaté. Kolona s Lukašenkem projížděla městem k paláci liduprázdnými ulicemi.

Opozice ihned po inauguraci vyzvala k občanské neposlušnosti. Uvedla, že nikdy neakceptuje Lukašenkovo zfalšované vítězství.

„Dnes jsme se stali svědky bezprecedentní situace. Odcházející prezident, který tvrdí, že ve volbách získal více než 80 procent hlasů, provedl speciální operaci sebeinaugurace. Pod ochranou OMON (zásahových jednotek policie), v atmosféře tajnosti, v úzkém kruhu narychlo přivedených úředníků,“ komentoval událost jeden z čelných představitelů běloruské opozice Pavel Latuška. 

Pochybnosti o výsledku voleb má i Evropská unie a USA, které vyzývají běloruský režim k celonárodnímu dialogu, do kterého se vedle vlády zapojí také opozice a veřejnost.

„Volby v Bělorusku neproběhly svobodně a férově. Proto nejsou jejich výsledky legitimní, proto není legitimní ani dnešní inaugurace Alexandra Lukašenka. Běloruská občanská společnost má plnou podporu Česka. Bělorusové si zaslouží svobodu,“ okomentoval inauguraci šéf české diplomacie, Tomáš Petříček.  

Bělorusku hrozí ekonomické sankce ze strany EU a USA za tvrdý postup běloruské policie proti demonstrantům. Lukašenko tvrdí, že demonstranti jsou řízeni ze Západu, mimo jiné i z České republiky. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video