Lubitz měl sebevražedné sklony, nedávno žádal o vyjasnění diagnózy

  • 114
Kopilot zříceného airbusu Germanwings Andreas Lubitz podle německé prokuratury v minulosti vykazoval sebevražedné sklony. Právě mladý kopilot je podezříván, že stroj minulé úterý úmyslně nechal zřítit. Na jihu Francie mezitím pokračuje pátrání po 150 obětech katastrofy a druhé černé skřínce s technickými údaji o letu.

„Několik let před tím, než získal pilotní licenci, byl kopilot dlouhodobě v péči psychoterapeutů kvůli výrazným sebevražedným sklonům,“ uvedla v pondělí podle agentury Reuters v prohlášení düsseldorfská prokuratura. Právě v této německé metropoli druhý pilot bydlel a mířilo tam také letadlo z Barcelony s dalšími 149 lidmi na palubě.

Podle prokuratury však od té doby sebevražedné tendence nevykazoval ani nebyl nijak agresivní. 

Pád airbusu

Vyšetřovatelé nyní zkoumají řadu materiálů, které policie zabavila minulý týden při domovních prohlídkách v düsseldorfském bytě Lubitze a v domě jeho rodičů, mimo jiné jeho zdravotní dokumentaci. Tu získalo státní zastupitelství v pondělí od univerzitní kliniky v Düsseldorfu. 

Podle mluvčí nemocnice Lubitz před několika týdny vyhledal místní lékaře kvůli „vyjasnění diagnózy“. V období od počátku února do 10. března prý lékaře univerzitní kliniky navštívil přinejmenším třikrát.

Mluvčí ale popřela informace, že by se „Andreas L. v našem zařízení léčil s depresemi“, jak o tom informovala německá média. 

Podle zjištění vyšetřovatelů však Lubitz svému zaměstnavateli zatajoval jisté onemocnění. O jakou konkrétní nemoc se jednalo, ale vyšetřovatelé zatím nezveřejnili. Při domovní prohlídce u něj v bytě našli roztrhanou neschopenku platnou i na den havárie.

Policie v porýnském Düsseldorfu vytvořila zvláštní tým s názvem Alpy, který povede vyšetřování případu na německé straně.

Lufthansa: Druhá černá skříňka se mohla roztříštit

Mezitím se na místě neštěstí u jihofrancouzské obce Seyne-les-Alpes podařilo shromáždit genetické informace už asi poloviny obětí. Nyní bude nutné porovnat je se vzorky získanými od pozůstalých.

I nadále pokračuje také pátrání po druhé černé skříňce, která by mohla poskytnout bližší informace o rychlosti či klesání letadla. Do jejího objevení zůstává podle úřadů technická závada stále jednou z možných příčin pádu stroje. Podle manažera společnosti Lufthansa, mateřské společnosti Germanwings, Kaye Kratkyho je ale možné, že skříňka silný náraz nevydržela a roztříštila se.

Do Francie podle společnosti Germanwings dorazilo už celkem 325 rodinných příslušníků obětí. V hotelu v jihofrancouzském přístavu Marseille, asi 150 kilometrů jihozápadně od místa neštěstí u Seyne-les-Alpes, se o ně stará prý kolem 90 odborníků, včetně psychologů, lékařů a duchovních. V případě zájmu je také doprovází na pietní místo nedaleko dopadu letadla, kde byl nedávno vztyčen památník obětem neštěstí.

Místo pádu airbusu A320 nízkonákladové společnosti Germanwings.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue