Socha lva od umělce Raye Richardsona na londýnském Waterloo Place (10. srpna...

Socha lva od umělce Raye Richardsona na londýnském Waterloo Place (10. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Londýn má se sochami nový problém. Více jich mají zvířata než ženy

  • 65
V hlavním městě Spojeného království se nachází dvakrát více soch zvířat než známých žen. Starosta Londýna Sadiq Khan plánuje nechat vytvořit nový městský fond, který má podpořit rozmanitost veřejných prostranství v britské metropoli. Na obnovu města vyčlení jeden milion liber, tedy 30 milionů korun.

Z výzkumu, o které informoval list The Guardian, vyplývá, že zhruba 20,5 procenta z přibližně 1 500 londýnských soch je věnováno známým mužům a pouhá čtyři procenta známým ženám. Skulptur, která zobrazují zvířata, je dvakrát více než uměleckých zobrazení proslulých žen. Pouze jedno procento soch je věnováno lidem jiné než bílé pleti.

Studii, která je součástí výzkumného projektu vedeného charitativní organizací Art UK, částečně sponzorovala londýnská radnice. Jde o první odborný audit skulptur a památek v hlavním městě.

Naháč vylezl na sochu krále Jiřího na koni v Londýně. (23. listopadu 2012)

Její zveřejnění přichází ve chvíli, kdy Khan oznámil, že vytvoří fond, který má zajistit, aby město odráželo různorodost svých obyvatel. Komise pro diverzitu ve veřejné sféře vyzvala místní organizace, aby podaly přihlášky na granty ve výši 25 tisíc liber, tedy 750 tisíc korun, a představily své nápady, jak změnit veřejná prostranství ve svém okolí. Mohou například navrhnout nová jména ulic nebo přijít s nápady na pouliční umění.

Sochy obchodníků s otroky a dalších historických postav se minulý rok staly v Británii a i ve Spojených státech terčem kritiky hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) a souvisejících protestů proti rasové diskriminaci, které spustila smrt amerického černocha George Floyda při policejním zákroku. Londýnský starosta na kritiku zareagoval vytvořením komise, která má různorodost Londýna zlepšit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video