Keramické nože, které měli útočníci z London Bridge (10. června 2017).

Keramické nože, které měli útočníci z London Bridge (10. června 2017). | foto: AP

Nástroje teroru. Britská policie ukázala zbraně útočníků z Londýna

  • 82
Na první pohled běžné věci denního použití přetvořilo trio útočníků ve vražedné nástroje, kterými na London Bridge a v oblasti Borough Market zavraždilo osm lidí a desítky zranilo. Policie nyní předměty doličné nafotila a zveřejnila.

Auto, kuchyňský nůž a univerzální lepící páska. Věci, které nejsou většině domácností cizí. Italovi marockého původu Youssefu Zaghbovi, občanu Maroka a Libye Rachidu Redouanovi a Britovi pákistánského původu Khuramu Shazadu Buttovi však minulý víkend posloužily jako vražedné vybavení (více o pachatelích čtěte zde).

Dodávka se kterou útočili teroristé na London Bridge. (11.6. 2017)

První zbraní, kterou útočili, byla půjčená bílá dodávka. Vůz značky Renault si teroristé půjčili od společnosti B&Q v den útoku. Původně chtěli masivnější vozidlo. Butt se pokoušel v sobotu ráno půjčit 7,5tunové nákladní auto. To se mu ale nepodařilo, protože platba nebyla z neupřesněných důvodů přijata.

Atentátník si tak nakonec půjčil dodávku, která nenaložená váží od 1 699 do 1 760 kilogramů. V zadní části však byla naložená různými předměty. Policisté v ní objevili kufr, kancelářské židle a pytle se štěrkem.

Útok u London Bridge

Podle velitele vyšetřovatelů Deana Haydona měly tyto předměty sloužit buď jako zátěž, nebo jako rekvizity, s jejichž pomocí chtěli atentátníci utajit před okolím svůj záměr.

Útok dodávkou a kuchyňským nožem

S takto vybavenou bílou dodávkou vyrazil Butt kolem 19:30 SELČ do Zaghbova bytu ve východním Londýně. O dvě hodiny později se už všichni tři řítili vozem po mostě London Bridge, který nejprve dvakrát přejeli než strhli volant na stranu a zaútočili na kolemjdoucí. Tři lidé po střetu s vozidlem zemřeli.

Z mostu pokračovali směrem na Borough Market, kde je řada barů a restaurací. Z auta zde vyskákali ven a začal přímý útok, při kterém řezali a bodali do lidí okolo. Noži zabili dalších pět lidí.

Keramické nože, které měli útočníci z London Bridge (10. června 2017).

Jako sečné zbraně jim posloužily růžové kuchyňské nože. Keramické ostří dlouhé zhruba třicet centimetrů mělo v horní části uvedenou značku „Ernesto“. Minimálně jeden z útočníků měl podle The New York Times nůž připevněný na zápěstí pomocí koženého pásku.

Posledním důkazem pro soud jsou atrapy sebevražedných vest s výbušninami. Útočníci se nechtěli odpálit, stačilo jim, aby to tak vypadalo. Na kožené pásky přidělali tři plastové lahve pečlivě omotané stříbrnou páskou. Útok probíhal za tmy, čímž byla iluze opravdových náloží dokonalejší.

„Každý, kdo je tehdy v noci viděl, by si myslel, že byly pravé,“ uvedl Haydon ve zprávě z vyšetřování útoku. Takovou taktiku prý předtím nikdy ve Velké Británii neviděl.

Falešné sebevražedné pásy, které použili útočníci v Londýně na fotografii od...

Policie se nyní snaží přijít na motiv, proč si vůbec útočníci falešné vesty brali. „Mohli plánovat, že se dostanou do obléhání nebo viděli vesty jako způsob, jak se chránit předtím, aby byli zastřeleni,“ popsal Haydon. Záhadou zůstává i 13 lahví omotaných hadry, které teroristé nechali ve voze. Podle médií to byly nepoužité zápalné lahve.

Naopak „sebevražedné vesty“ měli všichni tři muži během útoku na sobě. Vzhledem k těmto zjištěním je podle policie statečnost civilistů a policistů, kteří se útočníkům postavili, o to větší. Museli si totiž myslet, že pokud se budou bránit, nebo se pokusí útočníky zneškodnit, snadno se mohou dostat do středu exploze. Policie všechny tři útočníky zastřelila.

Záběry ukázaly likvidaci teroristů:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video